La Fe instal·la el nou equip de cirurgia robòtica Da Vinci

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha instal·lat el nou equip de cirurgia robòtica Da Vinci, que entrarà en funcionament a finals de mes i permetrà fer aproximadament 500 intervencions quirúrgiques anuals.

En aquest sentit, el nou sistema robòtic amb què diferents serveis quirúrgics realitzaran les primeres operacions de patologies a l’àmbit de la Urologia, Ginecologia i Cirurgia General, oferirà importants beneficis per als pacients i avantatges per al treball dels professionals quirúrgics.

L’hospital té previst poder realitzar “al voltant de 500 intervencions anuals mitjançant cirurgia robòtica, una vegada se superi la corba d’aprenentatge amb aquest sistema”, ha assenyalat el cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica del Servei d’Urologia de l’Hospital La Fe, José Luis Ruiz Cerdá, i alhora el president de la comissió de cirurgia robòtica de l’hospital.

“El benefici més gran s’obté en pacients que requereixen accessibilitat a espais anatòmics profunds, reduïts -40-50 cc- i de parets rígides, com la pelvis. En aquests casos és determinant ja que facilita la realització de cirurgies complexes, com ara la prostatectomia radical, reseccions de recte o histerectomies radicals ampliades”, segons Ruiz Cerdá,

“En segon lloc, es beneficien pacients amb patologies que requereixen cirurgies en què cal ser molt precís, selectiu, poc disruptius, amb bona preservació de teixits, amb escassa pèrdua sanguínia. Tot plegat, amb l’objectiu de millorar els resultats oncològics o funcionals amb la màxima seguretat. Així intervencions de nefrectomia parcial complexa, reseccions hepàtiques, limfadenectomies retroperitoneals, pancreatectomies, etc.”, ha explicat.

“Per últim, un grup menys freqüent serien aquells pacients amb patologia benigna complexa que impacta en la qualitat de vida del pacient, de vegades molt joves, que requereixin cirurgia reconstructiva complexa, amb escàs marge d’èxit, en què l’operativitat del sistema augmenti la probabilitat de bons resultats. Així, reestenosi de la unió ureteral, estenosi ureteral per endometriosi profunda, reconstruccions al hiat esofàgic, anastomosi digestives complexes i cirurgia resectiva del tub digestiu en general”, ha especificat Ruiz Cerdá.

“Respecte a la laparoscòpia convencional, la robòtica aconsegueix una excepcional accessibilitat, visibilitat i precisió. Aquests avantatges es tradueixen en una major operativitat i qualitat quirúrgica, cosa que obre possibilitats quirúrgiques inexistents prèviament per a pacients sistematitzables i, sobretot, per a pacients complexos -obesos, fràgils, càncers avançats- en què actualment es desestima la laparoscòpia convencional”, ha assenyalat Ruiz Cerdá.

Entre els principals avantatges per als professionals, destaquen el poder operar amb molta millor visibilitat i precisió. A més de fer-ho mitjançant postures ergonòmiques que disminueixen considerablement la fatiga en intervencions que poden durar fins a sis hores.

Acreditació per a l’ús de cirurgia robòtica

L’Hospital La Fe va establir un programa formatiu a través de la comissió de cirurgia robòtica per poder acreditar tots els professionals implicats en l’ús d’aquesta nova tecnologia. Facultatius dels serveis d’Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Anestesiologia i Reanimació i personal d’Infermeria i Esterilització, han estat els primers professionals a formar-se.

El programa de formació s’ha estructurat en tallers tutoritzats per formadors específics dedicats al funcionament de tots els components del sistema robòtic i la resolució de problemes que es puguin presentar. Després d´un primer examen on line s´obté un certificat de coneixements teòrics.

Cada facultatiu ha de fer un determinat nombre d’hores d’exercicis de simulació específics. Aquesta formació es complementa amb la visita a centres d’excel·lència nacionals i internacionals per observar cirurgies robòtiques en directe. Un cop acabat el programa de formació, els cirurgians han d’acudir a un centre acreditat per fer un examen i obtenir el certificat de capacitació. A partir d’aquest moment, es poden programar les primeres cirurgies que es realitzaran amb l’ajuda i la tutorització de cirurgians experimentats en robòtica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: