La Fe estrena una ‘estació lunar’ a la seva àrea de trasplantament de medul·la òssia pediàtric

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha estrenat una nova ambientació per a les estades d’aïllament ubicades a l’àrea de Trasplantament Hematopoètic de la Unitat d’Oncohematologia Pediàtrica. El projecte, anomenat ‘L’Estació Luna’, forma part d’una iniciativa de la Fundació Jugateràpia per humanitzar els espais hospitalaris.

L’objectiu de ‘L’Estació Lunar’ ha estat “intervenir en la decoració de les habitacions i espais comuns, amb la intenció de disminuir la severitat visual de les instal·lacions hospitalàries” explica Sandra Fernández González, infermera supervisora ​​de la Unitat de Trasplantament Infantil. En aquesta línia, també s’ha dotat aquestes habitacions de tecnologia informàtica que permeti l’accés tant a jocs online com a activitats formatives.

El trasplantament hematopoètic, conegut habitualment com a trasplantament de medul·la òssia, ha assenyalat José María Fernández, oncohematòleg pediatre i coordinador de la Unitat de Trasplantament Hematopoiètic Pediàtric, és un procediment mèdic complex que constitueix l’única alternativa curativa per a determinats pacients amb malalties malignes o no malignes . “Els pacients reben altes dosis de quimioteràpia i/o radioteràpia, cosa que explica, en part, les severes complicacions i la prolongada durada de l’ingrés a sala de trasplantament”, ha explicat.

Per això, ‘L’Estació Lunar’ busca crear a les habitacions un ambient lluminós, amb decoració estel·lar apta per a totes les edats. Així mateix, les habitacions disposen d’un panell central que incorpora elements interactius i d’il·luminació, creant una atmosfera relaxant i alhora alegre i vital.

A més, compten a l’estada amb una televisió i una videoconsola, una càpsula on posar una mascota de joguina, una pissarra magnètica, on dibuixar o posar fotos i una tauleta plegable.

La directora de l’Àrea d’Atenció a la Ciutadania de l’Hospital La Fe, Susana Gómez Leyva, ha defensat la necessitat de crear als espais hospitalaris, “un ambient més habitable i menys hostil, encara més si es parla d’un entorn petit i d’aïllament estricte com són aquestes habitacions, per fer més amable l´estada d´aquests petits”.

D’altra banda, assenyala que no ha estat fàcil trobar un projecte adequat i durador per a la unitat, ja que ha de complir uns requisits amb el material de decoració, els temps d’execució però, finalment, i gràcies a la col·laboració de la Fundació Jugateràpia, crec que ho hem aconseguit”, segons Leyva.

La directora d’Humanització d’Hospitals de Jugateràpia, Esther Pereira, ha explicat que amb la creació de ‘L’Estació Lunar’ es persegueixen cinc objectius per millorar la vida dels nens malalts de càncer en períodes d’aïllament: que puguin anar a un altre lloc’, que se sentin acompanyats, que guanyin autonomia i control del seu temps, recuperar una mica d’intimitat, i que tinguin un lloc on protegir-se i potenciar sentiments positius per minimitzar les emocions negatives que implica el procés de la malaltia”.

Unitat de Trasplantament Infantil Hematopoètic

La Unitat de Trasplantament Infantil Hematopoètic consta de sis habitacions amb pressió positiva i filtres d’aire d’alta eficiència. És una unitat de llarga estada, on tant el pacient com el cuidador romanen llargs períodes de temps ingressats en una habitació, entre tres i sis setmanes. El rang dedat daquests pacients varia de lactants a adolescents.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: