La Fe es converteix en la primera infraestructura científica i tècnica singular espanyola de base hospitalària amb la iniciativa ‘Imaging la Fe’

El Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació, presidit pel ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, va aprovar l’actualització del Mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), signat el 6 de novembre d’aquest any. El nou mapa està integrat per 29 ICTS, que aglutinen un total de 62 infraestructures.

Una de les infraestructures incorporades a l’última actualització és ‘Imaging La Fe’, que s’afegeix com a node a la Xarxa Distribuïda d’Imatges Biomèdiques (ReDIB) i es converteix en la primera ICTS espanyola de base hospitalària. Amb la incorporació de Imaging la Fe, la Comunitat Valenciana compta amb quatre ICTS: el supercomputador Tirant de la Universitat de València, la Infraestructura de Micro i Nano fabricació del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV i un centre de la Infraestructura Integrada de producció i caracterització de nanomaterials, biomaterials i sistemes en biomedicina (Nanbiosis).

Infraestructures cientificotecnològiques Singulars

Les ICTS són grans instal·lacions, recursos, equipaments i serveis, úniques en el seu gènere, dedicades a la investigació i al desenvolupament tecnològic de màxima qualitat, així com al foment de la transmissió i l’intercanvi de coneixement i la transferència de tecnologia i innovació. Són de titularitat pública, impliquen un cost d’inversió, manteniment i operació molt elevat i el seu caràcter estratègic justifica la seva disponibilitat per a tota la comunitat científica internacional.

La qualificació com ICTS permet a les infraestructures que ho aconsegueixen, obtenir un reconeixement internacional com a centres de recerca d’excel·lència, convertint-los en referència de la comunitat científica. A més, els possibilita col·laboracions de gran rellevància en la matèria en la que duen a terme la seva activitat. Entre les ICTS més conegudes destaquen la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I, el Vaixell d’Investigació Oceanogràfica Hespérides, el Sincrotró ALBA o Gran Telescopi Canàries.

Què és ‘Imaging la Fe’?

‘Imaging La Fe’ està format per personal mèdic, d’enginyeria biomèdica i personal tècnic i d’administració, així com per l’equipament singular integrat en l’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica, el Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge i la Plataforma de Radiologia Experimental i biomarcadors d’Imatge de la Fe. Un ampli equip, dirigit pel doctor Luis Martí-Bonmatí, amb un projecte que ha estat reconegut després d’un rigorós procés d’avaluació independent.

‘Imaging La Fe’ es converteix en ICTS gràcies a la incorporació com Node de la Xarxa Distribuïda d’Imatges Biomèdiques (ReDIB). La ReDIB està constituda pel Centre d’Investigació Cooperativa en Biomaterials (CIC biomaGUNE) del País basc i Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC).

L’objectiu de ‘Imaging La Fe’ com ICTS de base hospitalària és oferir l’equip tecnològic per a l’adquisició d’imatges mèdiques, dades radiològiques i experiència d’investigació basada en imatges, als investigadors de ciències bàsiques que treballen en el camp de la biomedicina, la física mèdica i l’enginyeria biomèdica, així com a especialistes clínics que desenvolupen projectes d’investigació, assajos clínics i cursos de capacitació.

En la seva condició d’ICTS, ‘Imaging La Fe’ implementarà una àrea d’imatges d’alta resolució, tant espacials com temporals i de contrast, proporcionant noves tècniques d’adquisició d’imatges submilimétricas i ultraràpides, al més alt nivell de resolució.

L’objectiu és fomentar una major especificitat en la caracterització de canvis de malalties relacionades amb alteracions de petites estructures anatòmiques (com l’hipocamp en la malaltia d’Alzheimer i l’epilèpsia) o fenòmens molt ràpids (com la pèrdua de senyal en microsegons en seqüències d’eco de temps ultracurt a la RM per a l’avaluació d’ossos, cartílags i fibrosi).

Per això, compta amb una RM de 3 Tesles, dues TACs de 256 talls, angiògrafs digitals, 1 PET / TC i un PET / RM, i un microPET / TC.

‘Imaging La Fe’ s’estableix a més com un laboratori de referència de calibratge per a l’anàlisi de biomarcadors d’imatge, amb fantomas físics i digitals per investigar el maneig de la incertesa en la quantificació de paràmetres derivats d’imatges mèdiques.

A més, ‘Imaging La Fe’ impulsarà la transferència de nous desenvolupaments en el camp de la investigació en imatges mèdiques a la pràctica clínica, tant en noves tècniques i protocols d’adquisició, com en anàlisi i metodologies d’imatges biomèdiques, ‘big data mining’ , aplicació d’intel·ligència artificial i quantificació de radiómica i biomarcadors d’imatge.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: