La Diputació de València inclourà criteris d’adjudicació de carreteres per a reduir la petjada de carboni

La Diputació de València valorarà com a criteri d’adjudicació en les licitacions d’obres en carreteres la sol·licitud de la Declaració Ambiental de Producte DAP que facilita la valoració de la gestió dels gasos d’efecte d’hivernacle per part de les empreses aspirants.
Així ho ha anunciat la diputada de Carreteres i vicepresidenta 2a de la Diputació, Reme Mazzolari en l’obertura de la XVIII Jornada Nacional d’Asefma (Associació Espanyola de Fabricants de Mescles Asfàltiques) que se celebra a Madrid, i que compta també amb la participació de Pablo Boix, Cap de Servei de Construcció de Carreteres de la institució provincial.

D’esta manera, tal com s’ha posat de manifest per les entitats públiques i privades que participen en la jornada professional, la Diputació de València es posa a l’avantguarda de l’administració pública espanyola en la lluita per la descarbonització, “cosa que ens enorgullix i que ve a demostrar que des de les institucions provincials també es poden liderar processos tan rellevants com el de la defensa activa del medi ambient”, explica Mazzolari.

La diputada de Carreteres explica que “es tracta d’un pas més en el que hem denominat ‘procés d’humanització’ de les infraestructures viàries provincials, per a fer compatible la construcció de carreteres amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), i posant així a les persones en el centre de l’equació”.

“Esta acció -continua la també vicepresidenta 2a de la Diputació- ve a reforçar l’objectiu que ens ha traslladat el president Vicent Mompó d’integrar els ODS en el màxim d’accions que es duguen a terme des de la institució, amb l’objectiu de lluitar contra el canvi climàtic”.

Concretament, esta acció s’emmarca en el ODS número 9, denominat ‘Indústria, Innovació i Infraestructures’, que té com a meta principal “desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, incloses infraestructures regionals i transfrontereres”.

“La implantació d’este criteri en les adjudicacions d’obres no sols permetrà reduir la petjada de carboni en les carreteres sinó que motivarà a les empreses perquè facen una gestió de les seues emissions de gasos d’efecte d’hivernacle responsable i respectuosa amb el medi ambient, reduint al màxim el consum d’energia de les seues activitats”.

Objectiu: balanç neutre de la petjada de carboni

La valoració de la Declaració Ambiental de Producte DAP és la primera fase d’un programa de la Diputació per a aprofundir en el coneixement de la petjada de carboni dels productes emprats en la construcció i conservació de les carreteres.

Este programa tindrà continuïtat en l’àrea de Carreteres amb noves fases d’implantació en les quals es valorarà la minimització de la petjada dels productes oferits amb la introducció de nous criteris en l’adjudicació dels contractes, que permeten la compensació de la petjada de carboni generada per l’obra pública al llarg de la seua vida útil, a través de mecanismes com la renaturalització, l’ús d’energies renovables i altres aspectes relacionats amb el medi ambient.

“L’objectiu -afirma Reme Mazzolari- és aconseguir a mitjà termini un balanç neutre de la petjada de carboni en les obres de construcció i manteniment de carreteres”. La neutralitat de carboni s’aconseguix quan s’emet la mateixa quantitat de CO₂a l’atmosfera de la qual es retira per diferents vies, la qual cosa deixa un balançzero, tambédenominat petjada zero de carboni.
DeclaracióAmbiental de Producte –DAP

La Declaración Ambiental de Producte (DAP), és un document que presenta els resultats de l’Anàlisi del Cicle de Vida.

Que un producte dispose d’una DAP no significa que miga més ecològic que un altre que no la tinga, perquèel seu objectiu és informar del comportament ambiental i permetre que puga ser comparat amb altres productes similars, per la qual cosa en tot cas és una condició necessària per a poder comparar-ho amb uns altres.

En tot cas, l’anàlisi les declaracions ambientals facilitarà el coneixement, control i seguiment dels gasos d’efecte d’hivernacle generats directa i indirectament per l’obra, en tots els aspectes que conformen l’execució d’una carretera, com les mescles bituminoses, la senyalització vertical i els elements prefabricats.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d