El Ple de l’Ajuntament de Valencia aprova el pressupost municipal per a 2024 amb un 7,11 % d’increment respecte a l’any anterior

El Ple ha aprovat este dimarts en sessió ordinària, amb els vots a favor de PP i Vox i els vots en contra de PSOE i Compromís, el pressupost general i consolidat de la corporació, els seus organismes autònoms i empreses municipals i la plantilla de personal per a l’exercici 2024, que ascendeix a 1.116,9 milions d’euros, és a dir, un 7,11 % més respecte a l’any anterior.

Durant el debat polític, la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Hisenda i Pressupostos, María José Ferrer San Segundo, ha destacat que “es tracta d’una xifra rècord per a complir amb els compromisos amb la ciutadania que, a més, contempla la major rebaixa fiscal de la història de l’Ajuntament i, tot això, amb un pressupost sense retallades, que amortitza deute i respon a les necessitats de la ciutat”.

Així mateix, Ferrer San Segundo ha subratllat que “esta rebaixa fiscal, xifrada en 70 milions d’euros, beneficiarà a 700.000 tributants, dels quals 400.000 són habitatges, a molts comerços, 33.000 oficines, 700 hostalers, famílies nombroses, etc”. En concret, l’IBI baixa un 20 %, l’impost de circulació un 8,5 %, la taxa de clavegueram un 50 % i l’impost de plusvàlua un 95 %”.

“Ja no poden negar l’evidència, amb nosaltres l’alleujament fiscal va ajudar al 99 % valencians i valencianes perquè ara la ciutadania rebrà el que és seu i que va anticipar a l’Estat fa 2 anys a través del pagament d’impostos”, ha significat la regidora.

Ferrer San Segundo també ha indicat que en arribar al govern “ens trobem una ciutat paralitzada amb un grau d’execució a data 15 de juny d’un 12%, així que ens tocarà fer el que vostés no han fet, però no executarem les seues polítiques perquè els valencians i valencianes han donat la seua confiança al programa del Partit Popular i el govern de Catalá compleix els seus compromisos”.

Per part seua, la portaveu del grup socialista, Sandra Gómez, ha qualificat el pressupost d’“irresponsable, buit i sectari”, ja que segons ha manifestat “creix el deute consolidat en 37,3 milions d’euros; incompleix la regla de despesa que els portarà a un pla d’ajust; puja el deute, per primera vegada, en 11 anys; no té pressupostat tot la seua despesa corrent; no inclou cap idea, projecte o inversió nova; i la rebaixa fiscal només beneficiarà als que més tenen”. En este sentit, Gómez ha afirmat que estos comptes s’han elaborat “en la millor situació econòmica possible i amb uns ingressos excepcionals de 80 milions d’euros del Govern d’Espanya i 46 milions dels Next Generation no obstant això pot ser que el Ministeri d’Hisenda els demane un pla d’ajust perquè retallen”. Finalment, la portaveu socialista ha destacat l’eliminació d’ajudes “a entitats com Fisabio, Ajuda contra la Drogoaddicció o el Telèfon de l’Esperança, entre altres, per considerar-les d’extrema esquerra”.

En representació de Compromís, Joan Ribó, ha considerat que els comptes municipals “manquen de base documental i són insostenibles en el temps” qui també ha qualificat el pressupost de “sectari i que beneficia al que més propietats té”. Ribó ha indicat que “el miracle dels comptes de 2024 es deu a les transferències de l’Estat” i ha destacat que la rebaixa de l’impost de circulació “no fa més sostenible a València en relació a la mobilitat”. Així mateix, la regidora, Eva Coscollà, ha desgranat els diferents capítols per a concloure que “l’herència rebuda ha sigut molt bona” pel que el pressupost “és continuista, mancat d’idees noves i amb les mateixes inversions que ja estaven”.

D’una altra part, el portaveu de Vox, Juanma Badenas, ha afirmat que “es tracten d’uns comptes que no estan ideologitzats ni són supremacistes” a diferència dels pressupostos de l’anterior govern que es va dedicar a “regar a les anomenades esquerres indefinides, construir xiringuitos i a fer polítiques moralitzadores ideologitzades”.

Així mateix, s’ha aprovat per unanimitat modificar la data de celebració del Ple del pròxim mes de desembre.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d