La Diputació de Valencia impulsa el cultiu de plantes aromàtiques a Alcublas per afavorir el creixement del municipi

Informació i Foto: http://www.dival.es

Nous, ametles o pistatxos procedents d’Estats Units, concretament de Califòrnia. Espanya s’ha convertit en el primer mercat de fruites seques produïdes en el país nord-americà, fet que ha desplaçat el cultiu d’aquests aliments en territori nacional. Una gran producció unida a baixos preus són alguns dels ingredients que fan difícil la competència en aquest mercat.

Alcublas és una xicoteta localitat de la comarca de Los Serranos amb prop de 700 habitants. La seua cooperativa local, que agrupa als agricultors del municipi, es dedica fonamentalment al cultiu de l’ametler i l’olivera, fet que per a Héctor Izquierdo, becari del programa de Gestió i Retenció del Talent de la Diputació de València, no és sostenible a llarg termini: “El monocultiu està obsolet; cal cercar alternatives”, ha assenyalat.

El seu projecte se centra en l’impuls en la localitat i després en la comarca del cultiu de plantes aromàtiques, una opció que segons Izquierdo presenta moltes possibilitats d’expansió. “Hi ha una forta demanda en països com Alemanya i en aquesta zona es donen les condicions idònies per al seu creixement”, ha indicat el becari de Gestió del Talent. Algunes de les seues principals aplicacions es troben en els àmbits de la cosmètica i en el medicinal.

La primera fase del projecte ha consistit en el cultiu d’al voltant de 14 plantes aromàtiques diferents en una parcel·la d’assaig. De totes les espècies plantades, les que han sobreviscut i s’ha demostrat que poden créixer en aquest entorn són el lavandí, la lavanda, l’espígol, l’espígol, el milfulles, l’hisop i la sàlvia. “Hem de valorar les condicions favorables que tenim com una fortalesa, perquè és un lloc ideal per al seu cultiu”, ha assenyalat l’alcaldessa del municipi, Blanca Rosa Pastor.

El següent pas és, d’una banda, mostrar els resultats a la cooperativa local per a explicar als agricultors del municipi les possibilitats que ofereixen les aromàtiques en comparació a plantacions com la de l’ametler o l’olivera; i per una altra, realitzar una jornada local o comarcal per a posar en comú els principals punts de la proposta i coordinar-se amb altres becaris que treballen en l’àmbit del medi ambient i vulguen sumar-se al projecte.

Es tracta d’una idea en la qual, tal com ha assegurat l’alcaldessa de la localitat, s’ha implicat l’ajuntament per a donar eixida als joves emprenedors. Així mateix, un altre dels objectius del projecte és ajudar a recuperar les muntanyes de la zona després dels forts incendis patits fa cinc anys, en els quals entre el 80 i el 90% dels terrenys van ser arrasats. També, incloure el component ecològic, perquè la qualitat siga un dels elements que oferisquen valor afegit als productes.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: