La Diputació de Valencia assumix la gestió tècnica de 54 municipis de menys de mil habitants en els últims quatre anys

La Diputació ha convertit l’assessorament i l’ajuda directa als pobles xicotets en un dels pilars de la gestió provincial, la qual cosa s’ha traduït, a escassos dos mesos de finalitzar la legislatura, en la prestació d’assistència a 54 dels 78 ajuntaments valencians amb menys de mil habitants que han delegat les funcions de tècnic municipal que comporten exercici d’autoritat.

El treball de l’àrea d’Assessorament Municipal que dirigix la diputada Amparo Orts respon al repte plantejat pel president Gaspar en 2019 d’estar més prop dels pobles xicotets, posant a la seua disposició els recursos de la Diputació per a acompanyar-los en processos tècnics i tramitacions que poden prolongar-se en excés o excedir els terminis, generalment per falta de recursos i personal especialitzat en estos xicotets consistoris.

El pla traçat per la institució provincial va arrancar amb l’atenció als municipis de menys de 500 habitants i ha continuat de manera progressiva fins a començar a atendre els de menys de mil. Per a això, s’han creat 18 nous llocs de treball de diferents tipologies tècniques en les àrees de coneixement d’arquitectura i enginyeria, els perfils més adequats per a gestionar els tràmits més habituals i costosos als pobles més xicotets i amb menys recursos.

Municipis, expedients i serveis prestats

El balanç de gestió de l’àrea d’Assessorament Municipal recull la prestació del servei d’assistència en les funcions de tècnic municipal en 54 dels 78 ajuntaments de menys de mil habitants de la província, amb la tramitació de més de 3.000 expedients i una mitjana de prop de tres informes per expedient en les gestions realitzades en estos consistoris.

Els 54 ajuntaments que han delegat en la Diputació les seues funcions amb exercici d’autoritat es distribuïxen en 38 de menys de 500 habitants; 11 d’entre 500 i 650; quatre d’entre 650 i 800; i un, Fontanars dels Alforins, d’entre 800 i 1.000 habitants. Tots ells són guiats pel departament provincial d’Assistència Tècnica en funcions de planejament i gestió urbanística, ús del sòl i edificació, patrimoni municipal i contractació, entre altres.

A més, entre els serveis prestats s’han anat incorporant les consultes urbanístiques en municipis amb gran importància de les segones residències, com Gestalgar, Guardamar o Higueruelas; les gestions relacionades amb població disseminada i llogarets; o el patrimoni cultural de poblacions com Alpuente que molts municipis de més de 20.000 habitants no tenen.

En matèria urbanística, destaca la informació conforme al planejament vigent, l’assessorament sobre llicències i ordres d’execució, informes sobre alineacions i rasants, autoritzacions per a ocupació d’edificis, parcel·lació o segregació i informes de declaració de ruïna i en expedients sancionadors, entre altres qüestions tècniques.

En l’àmbit patrimonial, la Diputació emet informes sobre desperfectes i deficiències del patrimoni municipal i sobre expedients de responsabilitat patrimonial. També es gestiona la recuperació de béns patrimonials i la valoració d’alienacions i permutes. I entre les funcions relacionades amb la contractació, s’oferix assessorament sobre la redacció de plecs o memòries destinades a la contractació d’obres i els informes tècnics necessaris per a tramitar i sol·licitar subvencions, així com la recepció d’obres de plans provincials i plecs de gestió del cicle hidràulic.

Objectius de futur

Després d’una legislatura en la qual “s’ha fet un gran esforç per a ampliar la cobertura als pobles més xicotets en funcions tècniques fonamentals per al seu desenvolupament”, explica la responsable d’Assessorament Municipal Amparo Orts, “el repte de cara als pròxims anys és completar eixa cobertura en els 24 municipis de menys de mil habitants que encara no han delegat eixes funcions en la Diputació i subvencionar a les mancomunitats perquè presten el servei als ajuntaments que superen el miler d’habitants”.

D’altra banda, és intenció del departament continuar avançant en l’ajuda que es presta als municipis per a l’aprovació de plans generals, fins a deu en la present legislatura enfront dels tres que van tirar avant entre 2015 i 2019. Els suggeriments aportats per l’equip de seguiment de la Diputació per a millorar el marc legislatiu urbanístic i facilitar les tramitacions han contribuït a l’aprovació, entre 2020 i 2023, dels plans generals municipals de Palmera, Casas Bajas, Aielo de Malferit, Almiserà, Montesa, Gestalgar, Beniatjar, Llocnou de Sant Jeroni, Tuéjar i Higueruelas.

També s’oferix la contractació de treballs externs que ajuden als municipis en assumptes concrets com les modificacions de planejament, la redacció de Catàlegs de Béns Culturals o les actualitzacions d’Inventaris de Béns, i la col·laboració directa en la formació del personal tècnic dels ens locals. Per primera vegada en la història de la Diputació, s’ha organitzat el curs de preparació per a arquitectes municipals, al costat del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat, un curs homologat per l’IVAP i obert a qualsevol professional de les corporacions locals relacionat amb l’urbanisme.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, valora positivament el treball realitzat pel servei d’Assistència Tècnica a Municipis: “no sols es facilita el creixement d’aquells pobles que no compten amb el personal qualificat per a fer front a la burocràcia; també es reorienta l’atenció per a evitar les denúncies d’Inspecció de Treball”.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: