La Diputació de Castelló senyalitza amb panells informatius Camins de Penyagolosa per potenciar-lo com a producte turístic

La Diputació de Castelló avança en el seu objectiu de fer de Camins de Penyagolosa un producte turístic per dinamitzar els municipis de l’interior amb la instal·lació d’un total de 11 panells informatius per tal que aquestes rutes quedin en els pobles com un important recurs turístic durant tot l’any. La col·locació d’aquesta senyalètica en els 10 municipis integrants de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO i un més situat als voltants del Santuari de Sant Joan de facilitar el coneixement per part dels senderistes i visitants de la zona sobre el traçat d’aquests itineraris , els seus principals valors naturals, arquitectònics i culturals.

Així ho ha pogut comprovar el vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, en la visita al camí de Vilafermosa. «És un pas més en el nostre treball de posar en valor el patrimoni cultural i natural de la nostra província per convertir-lo en un actiu generador de noves oportunitats per als nostres pobles. Qualsevol persona que s’apropi a un dels municipis integrants de Camins de Penyagolosa podrà conèixer amb aquests panells el traçat d’aquests itineraris, també espècies animals i vegetals endèmiques, masies, molins, font i llocs destacats dins de les rogatives medievals que encara perduren » .

Cal assenyalar que el disseny d’aquests panells que ha instal·lat el Govern Provincial i l’elaboració de la informació que contenen han estat desenvolupats pels tècnics de la Càtedra Diputació de Castelló de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI i formen part de l’expedient de la candidatura.

A més, aquests panells també inclouen mapes i dades tècniques dels senders, com a temps de realització, altimetries, dificultat, recomanacions … i una sèrie de codis QR que enllacen a la pàgina web del projecte, on es podrà trobar més informació, àudios i també descarregar els ‘tracks’ per al seguiment dels camins amb GPS.

A més, Sales ha avançat que «aquest treball no cessa, i de cara a l’any vinent, està previst començar amb la senyalització i treballs de manteniment dels camins per seguir consolidant com un recurs per als pobles i garantint que la memòria patrimonial d’aquestes ancestrals vies perdura «.

2.000 persones aprenent més de la cultura i patrimoni de l’interior

Des 2016, prop de 2000 persones han tingut l’oportunitat de conèixer, a través d’aquesta iniciativa, alguns dels importants motius pels quals ‘Camins de Penyagolosa’ mereix el reconeixement de la Unesco.

Ha estat principalment a través de les Jornades desenvolupades al costat de l’UJI, visites guiades a càrrec de personal de la Càtedra i de voluntaris dels pobles que aquest any han conclòs amb 400 participants. En anys anteriors aquestes visites van estar centrades en aspectes relacionats amb el patrimoni arquitectònic i els oficis antics, respectivament, mentre que el 2018 les jornades ha tingut com a eix central la gastronomia, la ramaderia i l’agricultura tradicionals, i la transformació de matèries primeres en productes gastronòmics.

Així doncs, els assistents no només han pogut visitar cellers, molins, granges o plantacions tofoneres, sinó que també han degustat la cuina tradicional i participat en els diferents tallers d’elaboració de productes. Tòfona, mel, carns, verdures, fleca, olis i vi han estat els protagonistes d’aquesta edició que ha comptat amb la col·laboració del projecte ‘Castelló Ruta Sabor’, una iniciativa de la Diputació provincial que reconeix els aliments i sabors elaborats i produïts dins del nostre territori.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: