La Diputació de Castelló presenta per al 2018 un pressupost rècord de 135 milions d’euros

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

“Avui presentem un pressupost rècord de 135 milions d’euros per construir ponts de progrés entre la costa i l’interior”. Amb aquestes paraules s’ha referit el president de la Diputació, Javier Moliner, als comptes del Govern Provincial de 2018, que augmenten en quatre milions d’euros respecte a l’actual exercici i 19 milions respecte als pressupostos provincials de 2012, els primers gestionats per Moliner.
Un augment que ha estat possible gràcies a la millora econòmica i l’eficiència en la gestió del Govern Provincial, que li ha permès reduir fins a un 92% el pagament d’interessos als bancs, passant de pagar 3,9 milions d’euros anuals en interessos a tot just 218.000, destinant aquests recursos a més inversions en els municipis.
Tal com ha destacat el president provincial, aquests pressupostos que avui veuen la llum posen al servei de Castelló i tots els seus veïns el 100% dels recursos del Govern Provincial, un total de 135.076.422,60 euros “amb l’objectiu de fer de la província de Castelló una terra més justa i pròspera per a tots, visquin on visquin. Des d’una visió global, des d’una perspectiva que entengui que aquesta província és un projecte col·lectiu que ha de sumar aquest 20% del territori que ocupa el 80% de la població amb aquest 20% del territori que ocupa el 80% de la població. Que ha de trencar necessàriament amb aquesta dualitat costa-interior, que ha de integrar-se, crear camins i ponts, crear oportunitats perquè de la mateixa manera que molta gent de l’interior ha buscat oportunitats a la costa, també serveixi avui perquè molta gent de la costa les busqui a l’interior “.
És per això que ha posat èmfasi que “no estem presentant un pressupost ni una política destinada a una única zona, a un únic objectiu, a un únic territori, estem presentant una política global que persegueixi tenir un projecte unitari, un projecte del qual sentir-nos més orgullosos i que cada dia tingui més oportunitats “.
Per a això, el president de la Diputació de Castelló ha recalcat que “aquest és un document viu ple de projectes, idees i inversions repartit en quatre grans blocs corresponents als eixos estratègics que guien el dia a dia d’aquest Govern”.
1. Igualtat d’Oportunitats: 79.500.000
“Perquè aquestes són uns comptes pensades per fer de cada un dels 135 municipis un lloc millor per viure. Perquè volem de ser sogorbí o castellonero sigui motiu d’orgull “. Amb aquest objectiu, des del Govern Provincial s’invertiran 79,5 milions d’euros per al Pla Castelló 135 més ambiciós amb 12,4 milions, les accions i ajudes de #Repoblem, la millora de carreteres amb 5,3 milions per millorar la xarxa provincial i la seva seguretat viària, així com els 33,9 milions per als serveis, ajudes i projectes d’Acció Social, “perquè no volem que cap castellonenc es quedi enrere”.
2. Impuls del Territori: 16,8 milions
Aquest eix estratègic es correspon amb les partides generades “per dinamitzar l’economia provincial”. Aquí s’inclouen les partides referides a turisme, amb 5,3 milions d’euros, foment de l’ocupació i l’emprenedoria, amb 1,4 milions d’euros, esports amb l’ambiciós projecte ‘Castelló Escenari Deportivo’ amb 3,9 milions d’euros , desenvolupament rural i suport als sectors productius.
3. Divulgació del Patrimoni: 9,4 milions
Perquè “Castelló és una terra amb un atractiu singular, amb tradicions i història que mereixen i necessiten ser defensades i posades en valor per no deixar escapar cap oportunitat de futur”, i des d’aquest compromís els comptes provincials per al pròxim exercici contemplen 9,4 milions d’euros per a totes les accions de recuperació i divulgació del patrimoni cultural, històric, paisatgístic i immaterial.
4. Transparència i eficiència en la gestió: 22,4 milions
Conscients que aquest pressupost “està pensat per tal de ser més útils als ciutadans i per millorar la seva qualitat de vida”, el Govern Provincial contempla 22,4 milions d’euros a implementar polítiques de transparència, participació i millora de la gestió pública .
“Avui presentem un pressupost racional, dins la nostra política de reduir l’administració per multiplicar oportunitats al territori i amb la qual ja hem aconseguit finançar tota l’acció de Govern amb recursos propis, no gastant més del que podem pagar. Un any més que aquesta institució no recorrerà a préstecs bancaris, tampoc per avançar tresoreria als municipis a principis d’any per primera vegada en la història. Serà la primera vegada que els ajuntaments tinguin aquest diners prestats sense haver de costar-los ni un euro d’interessos, perquè comptaran amb els recursos propis de la Diputació “, ha incidit Moliner.
Un pressupost sensat, que ha escoltat Castelló
Cal assenyalar que els comptes de la Diputació han estat definides pel president Moliner com “un pressupost sensat, un pressupost que ha escoltat Castelló i acti actua oferint solucions i construint ponts de progrés, ponts entre l’interior i la costa, ponts entre ciutats i les zones rurals, per a un futur millor en tots els racons d’aquesta terra. Un pressupost que, en un moment de millora econòmica, se centra en defensar allò al que hem de el que som i que conforma la nostra identitat: els pobles “.
Abanderant la inversió, compromesos amb el territori
“Aquest és l’únic pla inversor que arriba a tot Castelló, des de la capital de La Plana fins a Castell de Cabres, a tots els pobles de Castelló. Perquè volem que els diners que invertim en municipis de l’interior reverteixi en les grans ciutats, i el que invertim en les ciutats reverteixi en els pobles “, ha explicat el president, que també ha assenyalat que” aquest pressupost no busca rendibilitat electoral, sinó consolidar un projecte comú de província, igualitari, just, que defensa Castelló i que compta amb la suma de tots “.
Reducció rècord del deute
“Avui presentem un pressupost racional, dins la nostra política de reduir l’administració per multiplicar oportunitats al territori. Hem aconseguit reduir en cinc anys un 92% el pagament d’interessos als bancs, passant de pagar 3,9 milions d’euros anuals en interessos el 2012 a només 200.000 que pagarem en 2018, després d’haver reduït el deute amb els bancs a 27 milions “.
Moliner ha explicat que “tenim una Diputació sanejada, amb possibilitat de liquidar totalment el deute, però creiem convenient dosificar aquesta devolució de deute per seguir destinant el màxim de recursos als ajuntaments”.
Uns comptes obertes a l’oposició per aconseguir consens
Tal com és característic en la trajectòria del Govern Provincial de Javier Moliner, continua el treball per aconseguir l’aprovació dels comptes provincials amb el màxim consens polític dels grups amb representació a la Corporació Provincial.
Per això ha indicat que “el nostre compromís és de transparència i de màxim consens al servei de la província de Castelló, per això aquest document ja està a disposició dels diferents grups polítics perquè el puguin consultar i generar un espai de debat durant els pròxims deu dies en comissions, en Junta de Portaveus, i finalment en el plenari del 21 de novembre “.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: