La Diputació de Castelló manté actius tots els seus mitjans per a continuar combatent la proliferació de mosquits

El president de la Diputació, José Martí, ha anunciat que el seu equip de govern progressista del qual formen part PSPV-PSOE i Compromís portarà aquest dimarts al ple l’aprovació d’una modificació de crèdit per valor de 205.000 euros per a garantir l’existència de recursos econòmics suficients en el cas que siga necessari incrementar el nombre de vols per al tractament aeri contra els mosquits. Unes sessions aèries que només es poden realitzar quan es donen les condicions que marca la legislació europea vigent a Espanya.

Del que es tracta, afig, «és de tindre-ho tot disposat perquè quan calga volar, es faça, sense demores innecessàries». No obstant això, Martí recorda que «la programació aèria no respon a criteris d’índole política, sinó tècnica» i que «per a efectuar-los sempre resulta imprescindible la pertinent autorització de la Conselleria de Sanitat». A més, assenyala que els tractaments terrestres «són més eficaços perquè actuen contra larves i mosquits adults, mentre que els aeris només eliminen larves»

Sobre aquest tema, ha incidit en què «les plagues actuals guarden relació amb el canvi climàtic i que la lluita contra aquests insectes ens concerneix a tots», per la qual cosa «seria convenient que tots actuàrem de manera responsable i fent la pedagogia que es requereix per a abordar una matèria com la que ens ocupa».

Caràcter excepcional dels vols

En aquest sentit, recorda que el tractament aeri «es realitza amb el mateix larvicida que s’aplica de manera terrestre» i que amb la normativa en vigor «els vols només es permeten de manera excepcional, quan hi ha zones inundades a les quals no es pot accedir de manera terrestre» i «quan es detecta una important presència de larves». En aqueixes condicions, es poden escometre vols «sempre que la Conselleria de Sanitat expedisca la pertinent autorització».

El suport de la Diputació

Seguint amb aquesta línia argumental, ha explicat que «durant l’any es podrà volar quan es donen les condicions necessàries gràcies a la diligència dels serveis tècnics de la Diputació de Castelló que, amb la suficient antelació, van presentar davant la Generalitat Valenciana un pla de vols per a tots els municipis de costa de la província, a fi d’evitar situacions com les viscudes en algunes localitats l’any passat, quan la Conselleria de Sanitat no va autoritzar sessions aèries perquè els seus ajuntaments no havien presentat el corresponent pla de vols». Un document imprescindible que enguany ha elaborat la Diputació.

Competència municipal

Per part seua, la diputada de Medi Natural, María Jiménez ha recordat que la Diputació de Castelló manté la seua vocació de servei als ajuntaments «per a ajudar-los a exercir en les millors condicions possibles la seua competència municipal de lluita contra els mosquits». La diputada ha explicat que «a la Diputació li correspon aplicar tractaments en les zones inundades i de marjal, així com realitzar informes de vigilància i control sobre l’existència de mosquits en els diferents termes municipals, que s’entreguen periòdicament als ajuntaments perquè aquests indiquen a les empreses que tenen contractades on i com han d’aplicar els tractaments».

Reserva de recursos per a volar

Jiménez ha sigut categòrica en assegurar que «fem tot el que és a les nostres mans per a contindre aquesta plaga: accelerant la tramitació administrativa del pla de vols, amb el treball tècnic d’assessorament als ajuntaments i amb l’aplicació dels tractaments que ens correspon».

I enguany, ampliant la dotació pressupostària inicial perquè «si es donen les circumstància necessàries i Sanitat aprova la realització de nous vols, es puguen dur a terme amb la major celeritat, tal com ja es va fer recentment, els dies 11 i 12 de maig».

De totes maneres, Jiménez recorda que són sessions que només es poden aprovar si es donen els supòsits prevists en la llei «i amb helicòpter», ja que per raons de «eficàcia tècnica» en l’actualitat no es permet la seua realització amb avioneta.

A més, ha referit que «la llei contempla que el tractament aeri és l’últim recurs perquè cal evitar que hi haja afecció sobre la població i altres espècies animals».

Sobre la modificació de crèdit que l’equip de govern portarà el dimarts al ple, ha assenyalat que «en els anys anteriors només va ser necessari escometre un vol anual però les previsions amb les quals estem treballant posen de manifest que és probable que enguany calga incrementar el nombre d’actuacions aèries».

Més tractaments que mai

Jiménez ha informat finalment que, des d’enguany, amb el nou contracte vigent, s’ampliarà un 30% el nombre de jornades de fumigació terrestre, que passaran de les 300 d’exercicis anteriors a les 390 que s’efectuaran en 2022.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: