La Diputació de Castelló i COCEMFE promouen l’ús de llenguatge inclusiu per referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica

La Diputació de Castelló i la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE Castelló) promouen l’ús de llenguatge inclusiu per referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica a través del Manual de Llenguatge Inclusiu. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha fet entrega aquest mateix matí al president de COCEMFE Castelló, Carlos Laguna, de 3.000 exemplars d’aquesta publicació que s’han imprès a la Impremta de la Diputació. Cal tenir en compte que aquest manual inclou pautes per a l’ús d’un llenguatge correcte, respectuós i consensuat per referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica i comunicar de manera no sexista.

El president Moliner ha assegurat que «som conscients que en l’última dècada hem avançat molt en el camí d’igualar oportunitats i intentar que totes les persones, independentment de quina sigui la seva condició, puguin tenir un camí i un desenvolupament personal i professional, i el llenguatge en aquest camí de dignitat i de respecte és un element fonamental. Amb aquest manual assumim el ferm compromís en el nostre propi funcionament del bon ús del llenguatge i també de divulgar a que tots caminar també amb l’ús de les paraules en el camí de la dignitat, de la decència i del respecte per a tothom. Agraïm a COCEMFE que pensés en nosaltres per a una acció així, perquè és una satisfacció poder col·laborar en un tema tan bonic i útil com aquest «.

Cal tenir en compte que aquest document va ser aprovat pel Consell Estatal de COCEMFE per a la seva utilització per part de les 1.600 entitats socials i la seva difusió a mitjans de comunicació, col·laboradors i qualsevol persona que tingui dubtes sobre com referir-se a les persones amb discapacitat.

El president de COCEMFE Castelló, Carlos Laguna, ha agraït al president de la Diputació, Javier Moliner, el qual la Corporació Provincial s’impliqui de manera decidida en la difusió del Manual, que ajudarà a millorar el llenguatge amb el qual referir-se a les persones amb discapacitat, per fer-lo més amable i apropiat en l’actualitat, tant pels mitjans de comunicació, com per part de la població en general, o la classe política que, lamentablement, encara utilitza vocables com el de invàlid, minusvàlid, disminuït, retardat, etc.

Així, ha posat èmfasi que «el proper dia 16 presentaré aquest manual en el Consell Estatal per distribuir-lo. És una manera més amable i respectuosa de nomenar les persones amb discapacitat, que és el que realment recull la Carta Internacional de les Persones amb Discapacitat. Advoquem des COCEMFE també per un canvi en la Constitució per eliminar l’article 49 la paraula disminuït i que consti allà també persones amb discapacitat. El manual va dirigit a tots els mitjans de comunicació, als gabinets de comunicació de l’Administració i entitats, a tota la classe política i a tota la societat perquè aprenguem a nomenar i qualificar a les persones amb discapacitat «.

Cal assenyalar que, igual que el mateix llenguatge, aquest document seguirà viu i podrà seguir modificant-se en funció de les necessitats de les persones amb discapacitat i el seu moviment associatiu. A més, en resposta al compromís tant de COCEMFE com de la Diputació amb la igualtat entre dones i homes, aquest document dedica un apartat especial a la utilització d’un llenguatge no sexista, que de forma senzilla aporta una sèrie de recomanacions i solucions perquè en les nostres comunicacions no deixem a ningú fora de manera involuntària.

D’acord al seu compromís, la Diputació distribuirà aquest manual entre tots els ajuntaments de la província.

 

 

 

 

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: