La Diputació de Castelló consolida el patrimoni arqueologic provincial com a recurs turistic

El servei tècnic d’arqueologia de la Diputació de Castelló tanca aquest 2017 amb desenes de treballs en diferents jaciments de la província a l’hora de recuperar-los, posar-los en valor i obtenir així el major rèdit possible del “excel·lent patrimoni arqueològic que atresora Castelló”. Així ho ha explicat el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, en assegurar que aquests treballs “estan permetent convertir aquest patrimoni de la humanitat en un reclam turístic de primer nivell, sobretot, per l’interior de la província”. Una línia de treball que la Diputació ha consolidat gràcies al seu programa ‘Castelló Arqueològic’.
Per a això, des de la Diputació s’ha emprès un ric programa d’intervencions arqueològiques que ha contemplat una gran varietat de treballs de camp, ja sigui en cova com el recent descobert jaciment de la Cova de la Font de Codina, amb datacions del Neolític i Calcolític . A més, s’han realitzat excavacions de nivells del Bronze final del jaciment del Tossal de la Vila de la Serra d’en Galceran, igual que a Santa Llúcia a Alcalà de Xivert. Més avançat en el temps, dins del Ferro Antic s’han excavat els jaciments dels Morrones de Cortes d’Arenós, el Calvari de Montant, l’assentament miner del Mortorum de Cabanes, i els nivells d’aquesta època de la residència fortificada de la Muntanya de la misericòrdia de Vinaròs, en aquest últim jaciment també s’han excavat els nivells ibèrics, igual que la fortificació del Castillejo de Benafer i la necròpolis tumular dels Cabañiles de Zucaina.
Tal com ha explicat Sales, “la feina que s’està realitzant en aquests jaciments ja des de fa anys està permetent que avui ja estiguem parlant de recursos turístics per als municipis. Són llocs ja visitables, en els quals s’aprecia un nivell avançat d’excavacions, en moltes ocasions fins i tot amb senyalització i informació explicativa del jaciment, i en els quals en molts d’ells s’ha treballat per consolidar les seves estructures i assegurar per tant la seva conservació ” .
En aquest sentit, el cap del Servei d’Arqueologia, Arturo Oliver, ha posat èmfasi en la “especial dedicació del servei a obrir tots els treballs a la societat, per poder aprofitar aquests resultats des de tots els punts de vista, com ara el social , l’educatiu o el turístic ”
El Servei Provincial d’Arqueologia de la Diputació ha prestat servei amb seguiments d’obra al Palau de Betxí i al Convent del Nen Perdut de Caudiel, així com al Castell de Polpis. Un servei en el qual també s’han continuat amb els treballs de catalogació de cara al PGOU dels jaciments arqueològics de Cortes d’Arenós i Torrechiva.

Els treballs de camp s’han dut a terme amb la col·laboració dels diferents ajuntaments els quals han posat a disposició dels participants en les diferents tasques tot els mitjans que han tingut al seu abast. La col·laboració també entre ajuntaments i Diputació s’ha materialitzat a més per a la divulgació d’aquest patrimoni arqueològic que a poc a poc anem recuperant, per aquest motiu s’hagin organitzat visites guiades pels jaciments de Els Morrones, El Calvari, El Mortorum, Santa Llúcia, Muntanya de la Misericòrdia, i s’han fet xerrades pels tècnics del Servei d’Arqueologia a les poblacions d’Alcalà de Xivert, Montant, Cortes d’Arenós, Betxí, i s’han presentat per part dels arqueòlegs diversos resultats de les investigacions en reunions científiques.
En aquest sentit, el vicepresident Sales ha explicat que “com a part d’aquest treball de divulgació que també s’està realitzant per part de la Diputació, s’han presentat els resultats dels treballs de camp o d’alguns dels seus aspectes en exposicions com la del Puig de la Misericòrdia que es va poder veure al Museu de Belles Arts de Castelló ia l’Auditori de Vinaròs. També s’han exposat diferents peces trobades en les excavacions com els alquerques del Tossal de la Vila, que es van presentar amb una xerrada a l’Ajuntament de la Serra d’en Galceran i al Museu de Castelló.
Divulgació científica en publicacions especialitzades
La Diputació de Castelló realitza una divulgació dels treballs de forma més científica a través de la publicació periòdica ‘Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló’, que en aquest any es va presentar el número 34, així com el número 12 de Monografies d’Arqueologia i Prehistòria Castellonencs, on es publicaven els resultats del projecte del jaciment Mortorum de Cabanes, projecte que forma part d’un altre més general que compta amb el suport del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport dins de la línia de finançament R + d + i, i que el Servei d’Arqueologia de la Diputació comparteix amb el CSIC i la Universitat de Lleida.

 

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: