La Diputació de Castelló aconsegueix consolidar Repoblem com el major aliat per revertir la despoblació de l’interior

La Diputació conclourà aquest 2018 amb un bon grau d’implantació de les iniciatives del seu programa Repoblem consolidant aquesta iniciativa estratègica del Govern Provincial com el major aliat dels municipis petits per intentar revertir la situació de despoblació que afecta l’interior de la província. Quan es compleixen cinc anys de l’inici el 2013 d’aquest programa pioner del Govern Provincial, el Taxi Rural amb Fins Metges conclourà aquest mes com a servei de més recent creació el seu primer trimestre ‘pilot’ amb una gran acceptació incorporant-se a l’excel·lent evolució que han seguit les línies estratègiques de Repoblem.

Així, la Diputació ha duplicat enguany les escoles matineres en les escoles de pobles petits, on ja té 25, i segueix incorporant Unitats de Respir Familiar, fins al punt que ja són 66 pobles les que compten amb un.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha explicat que «el Govern Provincial torna a demostrar la capacitat d’arribada que té al territori, la utilitat de les seves iniciatives fruit de l’escolta activa diària amb alcaldes, regidors i col·lectius socials. La discriminació positiva que portem a terme en totes aquestes àrees amb el món rural ha d’ajudar a mantenir la població en els nostres municipis més petits. Per a nosaltres és una obsessió aconseguir-ho, i destinarem tots els recursos per aconseguir-ho «.

Tant és així que la Diputació augmentarà el proper any un 25% la inversió directa del programa #Repoblem fins a aconseguir la xifra de 5.262.488,25 euros d’acord al seu compromís amb revertir la situació de despoblació que pateix bona part de l’interior de la província. Amb això, el Govern Provincial mantindrà en els seus comptes de 2019 la lluita contra la despoblació com un dels seus eixos estratègics i prioritaris en la seva actuació global de cara a millorar la província, cosa que permetrà incrementar la dotació d’algunes iniciatives prioritàries i incorporar-ne de noves per a la seva implantació en els pobles de l’interior.

Èxit del Taxi Rural amb Fins Metges
El Taxi Rural amb Fins Metges conclourà aquest primer trimestre d’implantació amb un gran èxit d’acollida entre els 115 municipis de fins a 5.000 habitants que poden beneficiar-se d’aquest nou servei de transport. «S’ha comprovat com podem ajudar a millorar aquestes dificultats que té la gent gran especialment als pobles de l’àmbit rural per acudir a visites mèdiques als hospitals perquè no condicioni el fet que una família pugui prendre la decisió de no continuar en un poble per la dificultat que pogués resultar conciliar la vida laboral i la familiar «, ha assegurat el president.

Cal tenir en compte que aquesta iniciativa dóna resposta a una de les inquietuds més importants transmeses per les alcaldies dels municipis de la província al president per abordar la problemàtica derivada del transport, especialment soferta pel sector de la gent gran que no disposen de vehicle privat per als seus desplaçaments. Des de la Diputació, aquesta iniciativa es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per afavorir que la població romangui en les zones rurals d’origen i que col·laborarà en bona mesura a frenar l’èxode de població de l’interior.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic
La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per intentar contrarestar la despoblació de l’interior com una de les seves actuacions més prioritàries. Així, el Govern Provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bona acollida com són les escoles matineres en centres educatius i les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a la cura de dia de persones majors dependents, també les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.

Bona part de l’interior ja té Escoles Matineres i Unitats Respira
Els ajuts a la natalitat formen part de l’ambiciós programa de la Diputació contra la despoblació, Repoblem, que ha aconseguit ja atendre més de mil famílies de 66 pobles de Castelló a través de les Escoles Matineres de la Diputació en centres escolars i de les Unitats respira (Unitats de Respir Familiar) posades ja en marxa.

Cal recordar que durant 2018 la Diputació ha ampliat de 10 a 25 els municipis amb escoles matineres, i de 56 a 66 les Unitats Respira amb un cost total de manteniment i posada en marxa de 600.000 euros.

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació es pot consultar a repoblem.dipcas.es

 

 

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: