La Diputació d’Alacant mobilitza 4 milions d’euros per ajudar els ajuntaments a fer front a la crisi energètica

La Diputació d’Alacant mobilitzarà de manera immediata més de quatre milions d’euros per ajudar els ajuntaments de la província a fer front a la crisi energètica que afecta el país. A aquest efecte, impulsarà l’execució d’actuacions i obres que afavoreixin l’estalvi i propiciïn la sostenibilitat energètica als municipis, alhora que activarà una nova línia de subvencions adreçada als consistoris més petits per minimitzar l’impacte econòmic de la pujada dels preus de l’energia i els combustibles a les instal·lacions públiques municipals.

El diputat d’Assistència a Municipis, Javier Gutiérrez, ha presentat aquest matí les darreres propostes posades en marxa per la institució provincial per ajudar els ajuntaments davant una crisi energètica sense precedents que han estat impulsades per aquesta àrea i pel responsable de Medi Ambient, Miguel Ángel Sánchez.

Gutiérrez ha assenyalat que “amb aquestes noves subvencions de més de 4 milions des de la Diputació tornem a demostrar una vegada més que reaccionem amb rapidesa, flexibilitat, proximitat i sensibilitat amb els ajuntaments alacantins que més ho necessiten per ajudar-los a fer front a les noves dificultats que es plantegen amb l´increment del cost de l´energia”.

Subvenció a les despeses energètiques

Des de l’àrea d’Assistència a Municipis aquest any es destinarà per primera vegada 2 milions d’euros per sufragar els costos derivats de la crisi energètica a poblacions de menys de 10.000 habitants. Gutiérrez ha detallat que hi ha 104 municipis d’aquestes característiques a la província d’Alacant que es beneficiaran d’aquesta línia de subvencions i ha recordat que “tots ells, després de les successives crisis dels darrers anys, es troben amb dificultats serioses per donar resposta a les necessitats dels seus veïns”.

El termini per sol·licitar els ajuts d’Assistència a Municipis, amb quanties des de 13.000 fins a prop de 30.000 euros, començarà les properes setmanes. Estan dirigides a cobrir els costos d’electricitat, gas i carburants, exceptuant-ne els derivats d’enllumenat públic. Els criteris de distribució de la convocatòria tindran en compte la població censada i densitat, la superfície o el nombre de pedanies.

Gutiérrez ha defensat que “aquest esforç extraordinari, que se suma als que ja s’han fet des de la Diputació per pal·liar els efectes de fenòmens meteorològics com la DANA i Glòria i de la pandèmia, confirma la nostra capacitat de reacció amb la vista posada a minimitzar l´impacte econòmic d´aquest nou revés que està minvant els recursos de les administracions més vulnerables i properes al ciutadà”.

Estalvi energètic i sostenibilitat

A més, a través de l’Àrea de Medi Ambient, la Diputació d’Alacant destinarà aquest any més de dos milions d’euros per desenvolupar accions encaminades a afavorir la sostenibilitat, l’eficiència i l’estalvi energètic als municipis del territori. Un total de 59 ajuntaments es beneficiaran d‟aquests ajuts que s‟articulen al voltant de dues convocatòries.

D’una banda, la institució subvencionarà amb 1,6 milions d’euros l’execució de projectes com ara la creació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum, la renovació dels sistemes d’enllumenat públic o la realització d’obres de millora del comportament tèrmic dels edificis municipals a 29 localitats de la província.

Per comarques, els ajuntaments de la Marina Alta que rebran subvenció són Benimeli, Castell de Castells, Dénia, Ràfol d’Almúnia, Sanet i Negrals, Sagra, Teulada, Vall de Gallinera i l’ELM Llosa de Camacho, mentre que a la Marina Baixa ho faran Benifato, Confrides, El Castell de Guadalest, Finestrat, L’Alfàs del Pi i Relleu.

El repartiment també arribarà a Agres, Benilloba, Castalla, Fageca, Gaianes, Ibi, L’Orxa i Tibi, a la zona de la Muntanya; a Fondó dels Frares, Monforte del Cid, Monòver i Santa Pola, al Vinalopó; ia Cox i Daya Vieja, al Baix Segura.

D’altra banda, la Diputació invertirà 442.000 euros per ajudar 36 ajuntaments del territori a elaborar estudis relacionats amb la sostenibilitat energètica municipal.

En aquest sentit, col·laborarà amb Banyeres de Mariola, Benejúzar, Bigastre, Callosa de Segura, Cocentaina, Crevillent, Finestrat, Gata de Gorgos, La Nucia, Els Montesinos, Monòver, Mutxamel, Novelda, Ondara, Pedreguer, Rojals, Sant Fulgenci, Sant Miguel de Salinas i Sax a la redacció de nous Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) i amb Alfafara, Almudaina, Benferri, Benigembla, Biar, Bolulla, Daya Vella, El Poble Nou de Benitatxell, Gorga, Jacarilla, L’Orxa, Murla , Parcent, Planes, Relleu, Salinas i Vall de Gallinera a la redacció d’estudis per al desenvolupament i implementació de Comunitats Energètiques Locals (CEL).

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: