La Diputació d’Alacant impulsarà un parc arqueològic visitable als Banys de la Reina de Calp

El president de la Diputació d´Alacant, Carlos Mazón, s´ha desplaçat aquest matí al municipi de Calp per presentar el Pla Director dels Banys de la Reina i signar l´acta de lliurament del document d´aquest projecte elaborat per l´àrea d´Arquitectura de la institució provincial que permetrà executar a l’enclavament un parc arqueològic visitable. Acompanyat per l´alcaldessa de la localitat, Ana Sala, Mazón ha ressaltat la importància d´impulsar “aquest tram final dels treballs que s´han sustentat en una magnífica trajectòria i tasca de l´àrea d´arquitectura que vull reconèixer”.

“Avui neix un somni”, ha anunciat el president, que ha insistit que aquest pla “és la culminació de la feina de molta gent”. Segons ha concretat, als anys 50 “ja hi va haver persones que van posar el focus als banys de la reina, però també estudiants i voluntaris que han vingut a treballar ia posar el seu gra de sorra en aquest jaciment arqueològic”. Segons ha prosseguit Mazón en la seva intervenció, “també hem d’agrair el seu afany a les corporacions municipals i provincials que han lluitat per arribar avui fins aquí, així com als experts i tècnics de l’ajuntament i de la Diputació i als moviments ecologistes i culturals”.

“Sense un pla director no podríem tenir el futur que necessitem. Sense aquest document poc més podríem avançar”, ha confessat el president, que ha agraït a l’equip redactor la seva capacitat i il·lusió, alhora que ha felicitat el poble calpí.

Finalment, Mazón s’ha compromès a seguir impulsat aquest projecte per aconseguir-ne el desenvolupament i la materialització. “Avui el lliurament real del Pla Director no és una exoneració de responsabilitat per part de la Diputació, ni només el lliurament d’una feina ben feta i elaborada, sinó tot al contrari. És un nou compromís per a aquest nou somni, explícit i concret de la Diputació”.

“Ofereixo l’acompanyament de la Diputació per al que ha de venir, ens hem d’implicar en les primeres fases, però també ser ambiciosos i conscients del tresor que tenim aquí i reconèixer les possibilitats reals que hi ha”, ha conclòs el responsable provincial, que ha avançat que ara “hem d’accedir als Fons Europeus i anar a buscar aquesta inversió ia plantejar un projecte de primeríssima dimensió a totes les administracions”.

Per la seva banda, Ana Sala ha assenyalat que avui culmina “una cosa que va començar el 2017 i que ha costat tirar endavant, perquè és un projecte molt gran que portem esperant molt de temps, però per fi ha arribat el dia”. Segons ha concretat l’alcaldessa, en aquest enclavament hi ha part de terrenys privats, encara que “l’actuació se centra en sòl municipal i ara cal temps i diners”. Així mateix, ha indicat que anteriors legislatures i corporacions “han patit aquest procés fins que el 2014 es va constituir la Comissió Especial Banys de la Reina perquè es reunissin totes les administracions implicades -Ajuntament, Diputació i Generalitat- i es comprometessin a preservar la zona” .

“Posar en valor l’enclavament i tenir un document tècnic, un full de ruta que ens permeti treballar, ha estat fonamental, ja que aquest projecte suposa una fita per a Calp, per a la comarca i per a la província, perquè és un atractiu turístic de valor internacional”, ha conclòs Sala.

A l’acte també hi han estat presents el diputat d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate, i el diputat per la comarca, Juan Bautista Roselló, així com el director de l’àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, encarregat de detallar la proposta tècnica i de desglossar la viabilitat de les línies d’acció per valorar-les.

A més, el responsable de l’àrea d’Arquitectura ha constatat que l’objecte de l’assistència tècnica de la Diputació a l’Ajuntament de Calp s’ha sustentat a l’estudi de Bé d’Interès Cultural, atenent el context històric, la situació urbanística i la protecció legal, així com al seu estat de conservació actual i potencialitats.

El pla director engloba, així mateix, les actuacions necessàries per a la consolidació de les restes arquitectòniques de l’àrea i la seva rehabilitació com a museu de setge, a més de les modalitats de gestió, estudi econòmic i sostenibilitat.

Prèviament a les presentacions de la iniciativa per part de l’equip tècnic de la institució provincial, el director del MARQ, Manuel Olcina, ha abordat la importància d’aquest enclavament com a Bé Cultural, alhora que ha detallat la història dels vivers de la zona, antigues viles marines luxoses a les quals se sumaven construccions incorporades com una mena d’aquari particular inclòs a la zona residencial, on donaven cabuda a espècies de peixos molt cares, pròpies de l’aristocràcia romana. Segons ha revelat Olcina, és un “fenomen molt sofisticat, de màxim luxe i ostentació”.

Els estudis i anàlisis realitzats per a l’elaboració d’aquest document han conclòs la viabilitat tècnica de dur a terme la creació del museu de lloc com a ‘Parc Arqueològic dels Banys de la Reina de Calp’, un projecte per al qual es proposen tres etapes de materialització , la primera de les quals, amb un termini d’execució de dos anys i un pressupost estimatiu de set milions d’euros, permetria obrir l’enclavament a la visita del públic.

Aquest jaciment arqueològic és un dels grans conjunts d’època romana de la costa mediterrània espanyola. La singularitat i monumentalitat de les restes trobades al lloc el converteixen d’un dels monuments de més interès dels conservats a la província d’Alacant i la Comunitat Valenciana.

El conjunt ocupa una gran extensió de terreny, proper a les quatre hectàrees. Allotja restes romanes adscrites a una àmplia seqüència cronològica que abasta des del segle I al VII dC. Totes les edificacions aparegudes fins ara van formar a l’antiguitat una agrupació estructurada, esquitxada de construccions residencials, d’oci, instal·lacions industrials o de caràcter religiós. També s’ubiquen elements més moderns com el Molí del Morelló, del segle XIX, o el planter de toba emplaçat a la franja costanera.

Inversions a la Marina Alta

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa de Calp també ha agraït a la Diputació l’esforç inversor realitzat per la institució tant a la localitat com a la comarca, especialment durant aquests anys de pandèmia. En concret, la institució provincial ha injectat a la Marina Alta durant aquests tres anys de legislatura prop de 76 milions d’euros directes per a les arques municipals i les entitats locals.

Les ajudes concedides a Calp per a prestacions socials per Covid-19 durant aquesta anualitat són de 128.226 euros, mentre que per combatre la pobresa energètica de col·lectius vulnerables i prestar assistència als refugiats ucraïnesos arribats al municipi s’han destinat prop de 90.000 euros.

“El compromís de la Diputació d´Alacant amb la Marina Alta, i especialment amb els municipis de menor població, es reflecteix en les xifres globals d´inversió a la comarca, que arriben als 76 milions d´euros en aquests tres últims anys”, ha reconegut el president qui també ha posat de manifest el compromís de la institució per cobrir les demandes i necessitats dels consistoris.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: