La Diputació d’Alacant i Hidraqua posen al servei dels municipis del Baix Segura un sistema d’alerta primerenca davant d’inundacions

La Diputació d’Alacant i Hidraqua, pertanyent al Grup Agbar, han posat al servei dels municipis del Baix Segura un sistema d’alerta primerenca, pioner a nivell nacional, que ajudarà els ajuntaments en la gestió d’episodis hídrics extrems com les inundacions. L’objectiu d’aquesta eina, anomenada Smart River Basins, és proporcionar informació als ajuntaments per millorar la capacitat de resposta i mitigar, així, els devastadors efectes de fenòmens com la DANA que va assolar la comarca el 20019.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, juntament amb el CEO del Grup Agbar, Manuel Cermerón, han presentat aquest matí al Saló de Plens del Palau Provincial aquesta plataforma digital i han fet entrega als alcaldes dels 27 ajuntaments del Baix Segura de les claus per accedir al seu ús.

L’eina, fruit del conveni de col·laboració subscrit al seu moment per la Diputació i l’empresa del sector de l’aigua, servirà també els municipis per a la planificació del territori ja que avalua mesures alternatives per millorar la resiliència de la zona.

Mazón ha destacat el potencial d’aquesta eina “d’última generació” que gràcies a la col·laboració publicoprivada “avui posem a disposició de tots els municipis del Baix Segura de forma totalment gratuïta perquè, d’una banda, puguin millorar les previsions i la resposta davant les inundacions, i així salvar vides, instal·lacions o cultius, i, de l’altra, planificar de forma més adequada el territori”.

En aquest sentit, ha afegit que aquesta plataforma pot servir també de referència perquè les administracions competents –Govern central, Generalitat i Confederacions Hidrogràfiques- adoptin les propostes, solucions i previsions contingudes en aquesta. “L’important és que aquestes administracions es posin en marxa, que escoltin el que passa a la província d’Alacant gràcies a aquest tipus d’eina que ens diuen què és el que cal fer i que, malauradament, se segueix sense fer”, ha indicat.

Per part seva, el CEO d’Agbar ha explicat que gràcies a Smart River Basins, realitzada en la seva integritat amb tecnologia espanyola, “podem, partint de l’orografia del territori i de les dades i prediccions que incorpora el sistema, mesurar els impactes de les pluges extremes identificant les instal·lacions que poden ser crítiques, com ara col·legis, residències i hospitals que es poden veure afectats”, alhora que, una vegada superada la gestió de l’emergència i avaluada la mateixa, “també ajuda analitzar els aspectes que cal millorar i planificar, en conseqüència, les inversions a fer”.

Segons s’ha detallat a la presentació, la plataforma, que incorpora dades reals, prediccions, algorismes i models numèrics, permet predir, amb una fiabilitat del 87%, a dues hores “un temps que en fenòmens de gota freda pot ser vital”.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: