La Diputació d’Alacant activa mapes interactius sobre els municipis on es concentren els residents internacionals a la província

La Diputació d’Alacant ha llançat, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, mapes interactius sobre els llocs de residència dels ciutadans estrangers a la província. L’eina posarà al servei dels ajuntaments informació de gran utilitat per a la gestió municipal, ja que es recullen dades sobre la densitat, percentatge, origen i lloc de naixement, així com l’edat i el sexe dels residents internacionals, que representen actualment el 20% de la població total de la província.

Així ho ha destacat aquest matí el diputat de Residents Internacionals, Juan de Dios Navarro, a la presentació d’aquest nou portal, en què ha estat acompanyat per la rectora de la UA, Amparo Navarro, i la professora de Sociologia i de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la UA, Raquel Huete, que ha dirigit l’equip multidisciplinari de demògrafs i geògrafs que han desenvolupat aquests mapes, que es troben allotjats a la web http://www.ciudadanosextranjeros.es.

“La creació d´un portal amb la cartografia a nivell municipal de les poblacions estrangeres empadronades a la província d´Alacant servirà per a la presa de decisions tant a nivell provincial com municipal i per això posarem aquesta potent eina a disposició dels 141 ajuntaments alacantins” perquè segueixin impulsant els serveis necessaris per a totes aquelles persones, més de 330.000, que han triat la nostra terra per residir”, ha manifestat Juan de Dios Navarro, que ha detallat que els mapes interactius posen en relleu la dinàmica dels assentaments, principalment a la costa, de la majoria dels estrangers.

En aquest sentit, el diputat ha assenyalat que “es tracta d´una cartografia de tipus dinàmic en què l´usuari es pot acostar al municipi i observar les dades corresponents al mateix quant a la seva distribució i densitat”.

De la informació recollida fins ara a la web es desprèn un patró de l’assentament a la costa, concentrat principalment a les comarques de la Marina Alta, Marina Baixa i Vega Baja, encara que en aquesta última també es detecta una alta concentració al prelitoral.

La rectora de la UA ha destacat, per part seva, que les dades recollides reflecteixen que la província d’Alacant “és, com ja intuíem, especialment procliu a la internacionalització i una de les que més acolliment realitza a residents estrangers d’Espanya”. “Conèixer el mapa migratori, saber on es concentren les diferents nacionalitats a la nostra província és important per a la presa de decisions, tant en l’àmbit del turisme, els serveis socials, els ingressos o despeses públiques o les infraestructures”, ha afegit Amparo Navarro.

Sobre això, i segons ha explicat Raquel Huete, a més d’observar la població segons la seva densitat i proporció respecte a la població total, el nou portal permet trobar el percentatge de població per cadascuna de les nacionalitats presents a la província i és el propi usuari el que tria com vol que aparegui la informació: dades totals, blocs de nacionalitats o nacionalitats concretes.

Seguint aquests paràmetres es pot observar que els ciutadans dels països del nord d’Europa es concentren a la costa, mentre que els procedents d’Àfrica ho fan a les comarques més industrials com les del Vinalopó i l’Alcoià-Comtat i els de la Xina a les grans ciutats.

Els mapes interactius, que s’aniran actualitzant constantment, també han posat en relleu, seguint els criteris d’edat, que a les grans ciutats la piràmide de població s’eixampla en els valors centrals, mentre que a la costa, tradicionalment ocupada per britànics i nòrdics , s’aprecia un vieillissement de la població.

El diputat de Residents Europeus ha avançat, finalment, que els propers dies es remetrà una carta a tots els ajuntaments de la província informant-los de la posada en marxa d’aquest nou servei interactiu “que serà de gran utilitat per al disseny i aplicació de les polítiques municipals”, ha insistit Navarro.

Informació i Foto: Diputació d’ALacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: