La Diputació d’Alacant activa el Pla + Aigua i reforça amb 10 milions d’euros les inversions en matèria hídrica

La Diputació d’Alacant ha activat un nou programa dotat amb deu milions d’euros per reforçar amb una inversió històrica les ajudes als municipis de la província destinades a l’execució d’infraestructures hidràuliques. Sufragat amb romanent de tresoreria, el Pla + Aigua s’emmarca en el compromís d’impulsar totes aquelles obres i iniciatives que contribueixin a pal·liar els problemes d’aigua de la província.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, i la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, han presentat aquest matí aquest paquet inversor que, han explicat, permetrà posar en marxa noves convocatòries de subvencions per a obres de sanejament i proveïment i ampliar les que ja desenvolupa l’àrea per a regadiu “amb l’objectiu d’atendre totes les sol·licituds presentades i que cap ajuntament o comunitat de regants quedi fora d’aquests ajuts”.

“Multipliquem pràcticament per deu la línia de suport habitual a les infraestructures hidràuliques en la província d’Alacant amb una inversió històrica”, ha ressaltat Mazón, qui ha afegit que, davant la necessitat d’aigua que pateix el territori i davant les retallades de l’transvasament Tajo segura, “la Diputació d’Alacant segueix treballant i invertint en fer els nostres deures per aprofitar a l’màxim els recursos hídrics, executant les millors infraestructures de proveïment i sanejament i utilitzant les millors tecnologies, sempre des de la solidaritat i el respecte a l’entorn, el que ens confereix l’autoritat moral necessària per reclamar l’aigua que necessitem “.

En aquest sentit, ha insistit que “la província d’Alacant demostra una vegada més que aquí no es malgasta l’aigua i que abans de demanar-la a les conques excedentàries, fem els nostres deures en infraestructures hidràuliques i de reg per no desaprofitar ni una gota d’ aigua “.

El Pla + Aigua preveu un total de deu milions d’euros, dels quals 9,5 milions es destinaran a una nova convocatòria de subvencions per a infraestructures de sanejament i proveïment, similar a les que impulsa Cicle Hídric, amb dues línies d’actuació: Inversions en infraestructures hidràuliques a executar per ajuntaments, dotada amb 5.100.000 euros, i Subvencions a ajuntaments per a obres en infraestructures hidràuliques i instal·lacions, amb 4.400.000 euros. Els criteris de repartiment d’aquests ajuts seran inicialment els mateixos que recullen les bases de les convocatòries anuals, donant-li prioritat, però, a les sol·licituds que han quedat fora d’aquestes per falta de pressupost.

La millora de la captació de recursos hídrics, el manteniment o augment de la capacitat d’emmagatzematge en dipòsits, l’ampliació o millora de les xarxes i de el tractament de l’aigua o les noves tecnologies aplicades a la gestió de l’aigua són les principals necessitats que es cobriran amb aquestes subvencions.

Els 500.000 euros restants es destinaran a incrementar la convocatòria d’ajudes a entitats de reg per a obres que millorin l’eficiència de l’ús d’aigua en regadiu, dotada inicialment amb 700.000 euros.

La diputada de Cicle Hídric ha explicat que “tot i el gran esforç que des de la Diputació d’Alacant estem realitzant, duplicant en aquest exercici les partides destinades a subvencions, aproximadament un 70% de les mateixes no poden ser ateses, de manera que, per pal·liar aquestes mancances, neix el Pla + Aigua “. D’aquesta manera, gràcies a aquest programa extraordinari, els ajuts de la Diputació en matèria hídrica ascendiran el 2021 a 14.700.000 euros.

“Com diu el president, des de la Diputació d’Alacant fem els nostres deures i aquests passen primer per atendre totes les sol·licituds presentades pels ajuntaments, ha assenyalat Serna, que ha destacat que les demandes han estat molt elevades en aquest exercici.

El ple de la institució provincial aprovarà demà la modificació de crèdit per dotar de fons el Pla + Aigua, que se suma als plans + A prop -30 milions d’euros- i + Esports -10 milions d’euros- que la Diputació ha posat en marxa en els últims mesos per reforçar la inversió en els municipis de la província, “especialment quan més ho necessiten pels efectes econòmics que la pandèmia ha tingut en les arques municipals”, ha destacat Serna.

Asaja Castella-la Manxa

D’altra banda, Mazón ha aprofitat la presentació de el Pla + Aigua per posar en valor la posició manifestada pel president d’ASAJA-Castella-la Manxa, José María Fresneda, en contra del l’augment dels cabals ecològics de l’Tajo i en defensa de l’transvasament Tajo-Segura per a proveïment i regadiu.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: