La Conselleria de Transició Ecològica anuncia la creació d’un Servei de Vigilància de la Posidònia

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat la posada en marxa d’un servei valencià de Vigilància de la Posidònia, que estarà operatiu el proper estiu.

La consellera al costat del seu homòleg al Govern balear, Miquel Mir, han visitat el Servei de Vigilància de les Praderies de Posidònia de les Illes Balears, que enguany compleix cinc anys de funcionament, i l’exemple servirà de model per a la Comunitat Valenciana.

“Els boscos de posidònia són 20 vegades més eficaços que els boscos terrestres a la captació de CO2 i són un hàbitat estructural que s’ha de protegir”. “El primer Servei de Vigilància Marina de la Comunitat Valenciana es posarà en marxa el 2022 després de comprovar els bons resultats que ha donat a les Illes Balears”, ha explicat Mollà.

La necessitat d’una política comuna per protegir els ecosistemes marins ha marcat el posicionament de la Cimera Ecomediterránea que celebren els governs valencià i balear a Palma de Mallorca.

Mollà i Mir han coincidit en la conservació de la posidònia des d’una perspectiva transversal i conjunta. “Tots i totes hem d’implicar en la protecció d’aquests boscos marins i sumar-nos a una xarxa que va més enllà de l’àmbit institucional”, ha subratllat Mireia Mollà.

La Conselleria Transició Ecològica de la Generalitat ha impulsat una política integral de preservació de la posidònia que compta amb un decret, actualment en exposició pública, que es veurà reforçat per una cartografia actualitzada i accessible des d’una aplicació mòbil, així com pel nou Servei de vigilància.

A l’respecte, Mir ha indicat: “Somo les dues úniques comunitats que hem posat en marxa una normativa específica per protegir la fanerògama marina i ara és el moment que l’Estat faci un pas més i demostri el seu compromís amb la biodiversitat marina destinant fons a la protecció de la posidònia “.

En aquest sentit, tant Mireia Mollà com Miquel Mir han posat l’accent no només en la conservació de les praderies de vegetació marina com a pulmó de la Mediterrània sinó en l’impuls a la investigació per recuperar aquelles zones degradades.

Singularitzar el bosc mediterrani

La Cimera Ecomediterránea també ha servit per compartir la necessitat de posar en valor la singularitat de bosc mediterrani la biodiversitat comprèn tant el terreny forestal d’interior com els aiguamolls.

Després de visitar el paratge de s’Albufera de Mallorca, la secretària autonòmica de Transició Ecològica de la Generalitat, Paula Tuzón, ha apuntat les similituds amb l’Albufera de València i ha valorat “compartir el ‘know how’ de cada administració des del seu àmbit per tenir ecosistemes més forts “i posar en marxa una gestió de la biodiversitat que inclogui el control dels abocaments, la reintroducció d’espècies autòctones, la lluita contra les invasores i la millora de la qualitat de l’aigua.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: