La conselleria de Sanitat constitueix la comissió que coordinarà l’accés equitatiu de pacients als 9 equips de cirurgia robòtica de la Comunitat Valenciana

El conseller de Sanitat Universal i salut Pública, Miguel Mínguez, ha presidit la constitució de la Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica, que es farà càrrec de coordinar i gestionar el funcionament dels 9 equips de cirurgia robòtica amb què comptarà el sistema sanitari públic valencià .

La funció principal daquesta comissió se centrarà en fer un seguiment de lactivitat quirúrgica dels equips i establir protocols assistencials per garantir laccés equitatiu a aquesta prestació assistencial a qualsevol persona usuària de la sanitat pública que ho necessiti.

En aquest sentit, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “l’objectiu és coordinar d’una manera eficaç el funcionament dels 9 equips robòtics perquè qualsevol pacient, independentment d’on resideixi i del departament de salut a què pertanyi, pugui ser operat amb aquest tipus de cirurgia robòtica si així ho requereix”.

Per això, la Comissió Tècnica serà l’òrgan assessor que coordinarà i gestionarà la xarxa de centres hospitalaris que comptaran amb robots quirúrgics. D’aquesta manera, a més de representants de les Conselleria de Sanitat, estaran formades per professionals de l’àmbit quirúrgic, especialment de Cirurgia General, Urologia i Anestèsia.

Segons ha indicat Mínguez “en aquests moments, la sanitat pública valenciana ja compta amb quatre equips de cirurgia robòtica que estan en funcionament a l’hospital La Fe de València, General de València, Doctor Balmis d’Alacant i al General de Castelló”.

Així mateix, ha afegit que “està prevista la instal·lació de cinc nous equips d’aquestes característiques, cosa que ens permetrà ampliar la cobertura assistencial”. Aquests nous equips s’instal·laran als hospitals d’Elx, La Ribera, Arnau, Clínic i Doctor Peset.

En aquest sentit, “amb la posada en marxa dels nous robots quirúrgics, la sanitat valenciana esdevindrà una de les més avançades a nivell nacional quant a equips d’alta tecnologia. A més, aportaran nombrosos avantatges, tant a pacients com a professionals”, ha manifestat.

La cirurgia robòtica, que permet fer intervencions quirúrgiques mínimament invasives, està donant resultats excel·lents en determinades intervencions, com són les d’Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Cirurgia Toràcica, Otorinolaringologia, Cirurgia Maxil·lofacial i Cirurgia Pediàtrica.

En concret, les intervencions que s’han realitzat fins ara són cirurgies de pròstata, histerectomies amb gangli sentinella, pancreatectomies, cirurgies de la via biliar, intervencions de càncer colorectal, entre d’altres.

La tècnica permet una major precisió durant la intervenció gràcies al maneig amb exactitud mil·limètrica de les pinces i els instruments quirúrgics pel robot. A més, permet una visió 3D que facilita la visualització de zones de difícil accés.

A més, aporta grans beneficis al pacient, ja que redueix les possibles complicacions de les ferides, el dolor i l’estada hospitalària, permetent una incorporació ràpida del pacient a les seves activitats diàries amb un resultat estètic òptim.

Per tant, la cirurgia mínimament invasiva, a més de reduir les complicacions pròpies de les intervencions, permet escurçar els temps de permanència a l’hospital, cosa que facilita una gestió més eficient dels recursos assistencials.

Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica

La Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica de la Comunitat Valenciana, a més d’assessorar tota l’activitat assistencial dels equips robòtics i garantir un accés equitatiu a aquesta prestació, es farà càrrec de la implantació de programes clínics per assolir els objectius assistencials proposats.

A més, els membres de la Comissió coordinaran l’ús dels equips robòtics, avaluaran els indicadors derivats de l’activitat quirúrgica de cirurgia robòtica i el seu impacte en el sistema de salut, així com estudiar i proposar mesures destinades a dotar de més eficiència als equips.

Així mateix, realitzaran informes d’activitat i seguiment, i elevaran propostes quant a la definició i la regulació de qualsevol activitat docent i de recerca relacionada amb la cirurgia robòtica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: