La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient presenta l’esborrany de l’Estratègia Valenciana d’Energia i Canvi Climàtic

Informació i Foto: http://www.gva.es

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, juntament amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que l’Estratègia Valenciana d’Energia i Canvi Climàtic es troba en procés de revisió de el seu primer esborrany.

En el marc del ‘EcoFòrum: L’empresa front al cambio climàtic’, la consellera ha assenyalat que el document definitiu serà presentat pròximament. Es tracta d’una iniciativa que pretén emmarcar les actuacions a seguir per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i l’adaptació de la societat als nous contextos.

El document reuneix 78 mesures específiques amb 340 accions concretes de mitigació i adaptació al canvi climàtic a la Comunitat Valenciana, que han estat proposades al si de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic de la Generalitat i revisades pel Grup de Treball creat a l’efecte en el Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient (CAPMA).

Aquest esborrany ha estat també traslladat al Comitè d’Experts en Canvi Climàtic de la Generalitat, que haurà de realitzar les aportacions i modificacions que consideri oportunes, incloent la definició dels principals indicadors, abans de la seva aprovació definitiva pel Consell.

Cebrián ha apuntat que la lluita contra el canvi climàtic és un repte que s’ha d’afrontar “des de l’esperança i l’empenta que ens caracteritza”. En aquest sentit, ha apostat per “el treball conjunt i col·laboratiu per construir una societat sostenible i més respectuosa amb el medi ambient”.

“Estem davant d’una oportunitat per aconseguir construir una vida d’acord amb la naturalesa, una cosa que hauria de ser una màxima per a totes i tots perquè som part d’ella”, ha postil·lat la consellera.

Recerca d’alternatives

En aquesta línia, Cebrián ha recordat que des del Consell s’estan plantejant molts canvis, com la recerca d’un transport cada vegada més sostenible, el foment d’una producció ecològica i un comerç de proximitat, un nou model econòmic baix en carboni, una planificació energètica més ambiciosa o una gestió dels residus basada en el model de l’economia circular.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha donat a conèixer l’esborrany sobre polítiques de mitigació i adaptació a l’escalfament global. “L’objectiu d’aquesta iniciativa és obtenir un document revisable, operatiu, amb mesures reals, efectives i fàcilment avaluables que pugui permetre en el futur obtenir informació sobre l’estat d’implantació de la mateixa mitjançant un procés ràpid i operatiu”.

És important destacar el procés participatiu que ha caracteritzat la redacció d’aquest document base que, a més, compleix amb els objectius de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible aprovada per l’ONU el setembre de 2015 i incorpora un nou apartat sobre els impactes del canvi climàtic a la Comunitat Valenciana

A més dels impactes sobre el medi ambient i la salut de les persones, també s’ha tingut en compte el potencial impacte econòmic, ja que en alguns sectors com l’agricultura pot ser molt important. Cal tenir en compte que els efectes del canvi climàtic poden agreujar les desigualtats i afectar els sectors més vulnerables i desfavorits.

El document inclou també un apartat sobre la percepció social del canvi climàtic que implica l’establiment de mesures per fer comprendre a la societat valenciana les causes i els problemes associats, buscar solucions des de la reflexió i el consens, i capacitar les persones per emprendre les transformacions necessàries.

Tal com ha assenyalat Álvaro, “és una eina fonamental per avançar cap a un nou model socioeconòmic compromès amb el nostre entorn”. “Es tracta de frenar i minimitzar la nostra vulnerabilitat davant el canvi climàtic i aconseguir una sèrie de beneficis importants per a la salut de les persones i el medi ambient”, ha conclòs.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: