La Comunitat Valenciana va augmentar un 12% la recuperació de residus d’envasos de vidre el 2022

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Ecovidre han presentat les dades de recuperació d’envasos de vidre a la Comunitat Valenciana el 2022.

En total, al llarg de tot l’any, es van recuperar 113.820 tones de residus d’envasos de vidre (22,3 quilos per habitant), un 12,1% més que el 2021. D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana va registrar un increment notablement superior al de la mitjana nacional amb 6,5% (21,3 quilos per habitant).

La font principal per a la recuperació d’envasos de vidre va ser la recollida selectiva a través del contenidor verd. Així, al llarg del 2022, la ciutadania va dipositar als iglús 94.247 tones d’envasos de vidre, un 9,2 % més que el 2021 (un 6,2 % a nivell nacional).

De mitjana, cada ciutadà va dipositar al contenidor verd 18,5 kg d’envasos de vidre, cosa que equival a uns 63 envasos per persona. Aquestes xifres demostren que la separació dels envasos de vidre continua en ascens a la Comunitat Valenciana i que és un hàbit consolidat entre ciutadania i professionals hostalers.

De forma complementària, Ecovidrio va recuperar 19.573 tones procedents de nou plantes de residus urbans a la regió, amb la finalitat de reincorporar-les al cicle productiu, evitant que vagin a abocador i fomentant així la circularitat del procés.

Per províncies, Alacant va liderar, un any més, l’aportació ciutadana a la recollida selectiva de vidre, amb 23,3 kg/hab; seguida de València (15,5 Kg/hab) i Castelló (14,2 Kg/hab).

Per continuar facilitant el reciclatge d’envasos de vidre als valencians, durant el 2022 s’han instal·lat gairebé 700 nous contenidors verds a la Comunitat Valenciana (683 unitats), un 2,6% més que el 2021. Actualment, hi ha 27.336 contenidors verds repartits per tota la comunitat, cosa que ens dóna una ràtio d’1 contenidor per cada 186 habitants.

Durant l’acte de presentació, el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela, ha mostrat la satisfacció del Consell perquè “per primera vegada a la història de la Comunitat Valenciana hem superat la mitjana estatal en matèria de recuperació de vidre, i això és gràcies a l’esforç multicanal ia la tasca de transformació cap a l’economia circular que impulsem des de la Conselleria de Transició Ecològica”.

Candela també ha destacat que “som referents en gestió de residus, i sabem que a través de la reducció, recuperació i reutilització aconseguirem una societat més justa ambientalment i una ciutadania més responsable amb els recursos del planeta. Se’t tracta d’abandonar els models de utilitzar i llençar, per un altre model on li podem donar una segona vida i aprofitament als residus que generem”.

Per la seva banda el gerent d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, ha destacat que “avui estem celebrant els fantàstics resultats del 2022, però també aquests 25 anys de la universalització del reciclatge al contenidor verd”.

El reciclatge d’envasos de vidre ha anat acompanyant la societat valenciana i la seva cultura i economia durant tots aquests anys, però perquè continuem mantenint aquests bons resultats cal la coresponsabilitat de totes les parts: Ecovidre, productors, ciutadans, hostalers i administracions públiques . Hem d’estar orgullosos del que hem aconseguit fins ara, però sense caure en l’autocomplaença i necessitem trepitjar l’accelerador a fons, tal com ens ho exigeix Europa”.

El sector Horeca, un aliat imprescindible per a l’economia circular

L’hostaleria genera més de la meitat dels residus d’envasos de vidre que es posen al mercat. Per això, una de les prioritats estratègiques d’Ecovidrio és treballar estretament amb el sector Horeca per avançar en la feina de mobilització, informació i plans operatius intensius dissenyats específicament per al sector.

Al llarg del 2022 a la Comunitat Valenciana, Ecovidrio va visitar més de 13.000 establiments hotelers i va posar en marxa 109 campanyes amb l’objectiu d’informar els professionals del sector sobre les ordenances municipals relatives a l’obligatorietat del reciclatge. Així mateix, Ecovidrio va dur a terme la recollida porta a porta a més de 500 establiments d’Alacant i València.

En aquesta mateixa línia, Ecovidrio ha seguit dotant els hostalers de la infraestructura necessària per facilitar-los la correcta separació i reciclatge dels envasos de vidre, gràcies al lliurament de 1.223 cubs especials ia la instal·lació de contenidors adaptats al sector HORECA.

Beneficis ambientals del reciclatge d’envasos de vidre

El reciclatge d’envasos de vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització de la nostra economia. També és imprescindible en la transició a un model de desenvolupament més circular i arrelat a l’Agenda 2030. En concret, durant el passat exercici, gràcies al reciclatge d’envasos de vidre a la Comunitat Valenciana, s’ha aconseguit:

Evitar l’emissió de 66.000 t de CO2, quantitat equivalent a retirar més de 30.000 cotxes de la circulació durant un any.
Estalviar 81.300 Mwh d’energia equivalent al consum energètic dels hospitals de València durant tres mesos i un estalvi de 17 milions d’euros.
Evitar l’extracció de 136.600 t de primeres matèries (sorra, insulsa i calcària), un pes equivalent a gairebé 14 vegades el de la Torre Eiffel.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: