La Comunitat Valenciana se situa per sobre de la mitjana nacional en alta tecnologia amb els 79 equipaments del Pla Inveat

La Comunitat Valenciana ha millorat la seva capacitat diagnòstica, per sobre de la mitjana nacional en diverses tecnologies, amb la renovació i ampliació dels 79 equips d’alta tecnologia radiològica contemplats al Pla d’Inversions en equips d’Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Pla Inveat). Aquestes inversions estan dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

D’acord amb les dades comparatives per autonomies que el mateix Ministeri de Sanitat reflecteix a l’informe del Pla Inveat, la Comunitat Valenciana se situa amb aquestes inversions per sobre de la mitjana nacional d’equips en relació amb la població en acceleradors lineals de partícules (0 ,69 davant 0,57), ressonàncies magnètiques (1,80 davant 1,60) i angiografies vasculars (0,67 davant 0,63, sempre per cada 100.000 habitants). Aquest estudi no contempla adquisicions de tecnologies al marge d‟aquest pla impulsat pel Ministeri i la Unió Europea.

“El Pla Inveat suposa una inversió sense precedents a la Comunitat Valenciana. Són més de 81 milions d’euros per a 79 equips d’alta tecnologia que doten el sistema públic valencià de més capacitat per al diagnòstic de malalties en estadis primerencs i, per tant, possibiliten una intervenció terapèutica més ràpida. A més, abunden en l’equitat en l’accés a l’alta tecnologia i alhora milloren la qualitat assistencial i la seguretat de pacients i professionals”, en paraules del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

El conseller de Sanitat ha realitzat aquestes manifestacions amb motiu del Dia Mundial de la Radiologia, que, des del 2012, commemora cada 8 de novembre el descobriment dels raigs X, l’exploració bàsica a partir de la qual s’han desenvolupat tecnologies més complexes com ara TACs , acceleradors lineals o ressonàncies magnètiques.

En concret, i en línia amb les recomanacions de les societats científiques, s’han renovat 43 equips d’alta tecnologia que tenien 12 anys o més. Es tracta sobretot de TACs i, addicionalment, d’acceleradors lineals de 10-11 anys, entre d’altres. A més, s’han adquirit 36 ​​equipaments més (sobretot ressonàncies magnètiques).

Amb les renovacions i ampliacions, la densitat d’equips d’alta tecnologia per cada 100.000 habitants ha millorat de mitjana a la Comunitat Valenciana. En concret, per tecnologies, destaca l’augment de les ressonàncies magnètiques, que han passat a la Comunitat Valenciana d’una densitat de 1,26 equips per cada 100.000 persones abans del Pla Inveat a 1,8 (+0,54) després de l’execució de les inversions, els acceleradors lineals (+0,12) i els TACs (+0,05).

A més, l’ampliació d’equips situa la Comunitat Valenciana per sobre de la mitjana nacional en diverses tecnologies, d’acord amb l’estudi prospectiu del Pla Inveat mateix. Així, aquests fons fan pujar la Comunitat Valenciana per sobre de la resta d’Espanya en taxa d’acceleradors lineals de partícules (0,69 davant 0,57), ressonàncies magnètiques (1,80 davant 1,60) i angiografies vasculars (0 ,67 enfront de 0,63, sempre per cada 100.000 habitants).

Finalment, el procés dadquisició de lequipament sha desenvolupat en un temps rècord. El Pla Inveat fixa setembre de 2023 com a data límit per tenir instal·lades les màquines i, a la Comunitat Valenciana, avui dia, tots els equips de la Comunitat Valenciana ja estan adjudicats, excepte un d’hemodinàmica de l’hospital Doctor Balmis d’Alacant; en uns casos, ja estan fins i tot instal·lats i, en altres, arribaran al seu destí quan finalitzin les obres necessàries per condicionar els espais que els allotgessin.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: