La Comunitat Valenciana aplica la teràpia CAR-T a 63 pacients amb limfoma

La Comunitat Valenciana ha aplicat a 63 pacients la teràpia CAR-T, que consisteix a extreure cèl·lules pròpies del pacient (limfòcits T), modificar-les genèticament al laboratori i reintroduir-les per combatre certs tipus de limfoma, i leucèmies, que no responen a altres tractaments .

Les dades s’han donat a conèixer amb motiu del Dia Mundial del Limfoma, que es commemora cada any el dia 15 de setembre amb l’objectiu de conscienciar la població sobre aquest tipus de càncer, que es desenvolupa al sistema limfàtic i afecta principalment als limfòcits.

Es tracta d’un tipus de tumor complex biològicament i amb múltiples formes de presentació clínica, per la qual cosa resulta de gran importància la investigació i el desenvolupament de tractaments més personalitzats i per a determinades variants de limfomes, com és el cas de la teràpia biològica CAR- T.

En ser aquesta una tècnica molt específica i complexa, el Ministeri de Sanitat té designats únicament dos hospitals a la Comunitat Valenciana per aplicar-los en adults: l’hospital Clínic Universitari de València i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

A més de les CAR-T, en aquests centres s’apliquen altres tractaments per als limfomes com la immunoteràpia amb anticossos monoclonals, que consisteix a fer que el tumor sigui reconegut pel mateix sistema immune del pacient perquè el destrueixi sense recórrer a la quimioteràpia.

En aquest sentit, la Comunitat Valenciana administra anualment milers de tractaments amb anticossos monoclonals contra el limfoma (incloent també alguns dirigits per a mieloma múltiple, que és considerada també una síndrome limfoproliferativa).

Pel que fa a assajos clínics, tant el Clínic com La Fe realitzen una important activitat investigadora. Actualment, es desenvolupen investigacions clíniques en fase I (nous tractaments en persones malaltes) així com assajos en fase III (per comparar la seguretat i l’eficàcia del nou tractament amb el tractament estàndard actual), entre d’altres.

El Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic és, a més, unitat de referència per a leucèmia limfàtica crònica i per a Síndromes limfoproliferatives a la Comunitat Valenciana. Això vol dir que rep pacients d’altres departaments, tant de la Comunitat Valenciana com d’altres autonomies.

Finalment, la Comunitat Valenciana compta amb la darrera tecnologia per a lestudi molecular. La biologia molecular de marcadors predictius de Leucèmia Linfocítica Crònica i la seqüenciació massiva o NGS (per les sigles en anglès Next Generation Sequencing) per a la seqüenciació genètica a Leucèmia Linfocítica Crònica ia Limfomes són algunes de les tecnologies d’avantguarda emprades en el sistema sanitari públic valencià.

El limfoma, a la Comunitat Valenciana, té una incidència de 17,91 casos nous per 100.000 habitants, sense diferències significatives ni per gènere ni per províncies, i la taxa de supervivència se situa en el 68% als 5 anys.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: