La Comunitat Valenciana aplica la teràpia CAR-T a 44 pacients amb limfoma o leucèmia

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es suma a la celebració del Dia Mundial de l’Limfoma, que se celebra tots els anys el dia 15 de setembre, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre aquest tipus de càncer, que es desenvolupa en el sistema limfàtic i afecta principalment als limfòcits. Els limfomes es classifiquen en dos grans grups: el (LH), i els Limfomes no Hodgkin (LNH).

La finalitat és donar a conèixer la malaltia i els seus símptomes, ja que un diagnòstic d’hora permet aplicar el tractament adequat i millorar la taxa de supervivència.

El limfoma suposa el sisè tumor en freqüència en la població, però les seves múltiples formes de presentació clínica i la seva complexitat biològica el converteixen en una entitat no molt coneguda per la població. A causa de la complexitat d’aquest tipus de càncer, resulta de gran importància la investigació i l’aparició de nous tractaments, més personalitzats i per a determinats tipus de limfomes o leucèmia, com és el cas de la teràpia biològica CART.

44 pacients de la Comunitat han estat atesos amb CAR-T

Les CART, és una teràpia que de moment apliquen a la Comunitat Valenciana l’Hospital Clínic de València i l’Hospital la Fe, i fins a la data, han estat atesos 44 pacients amb aquest tipus de teràpia. En concret, 29 pacients a l’Hospital Clínic i 15 pacients en la Fe.

És un tractament per a pacients amb alguns tipus de limfoma i leucèmies que consisteix a extreure limfòcits T de el propi pacient i introduir un gen en el nucli amb l’ajuda d’un virus modificat. Aquesta modificació genètica fa que els limfòcits de el pacient expressin en la seva superfície un receptor capaç de reconèixer un antigen específic de l’tumor i combatre’l de manera efectiva. Constitueix un nou tractament per a pacients que no han respost a altres tractaments i que es consideraven incurables fins a l’actualitat.

Segons ha manifestat María José Terol Casterá, cap de Secció de l’Àrea de Síndrome Linfoprolfierativo de el Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de València, “tot i que els limfomes es caracteritzen per una taxa de curació important, encara un 30-40% dels pacients mostren resistència a el tractament i requereixen de noves opcions terapèutiques “.

“Entre elles destaquen la introducció de la teràpia biològica CART, per a la qual el Ministeri de Sanitat ha designat 9 centres de referència a tot el país”, ha detallat.

Noves modalitats de tractament de l’limfoma

Així mateix, segons ha explicat María José Terol, especialista a l’Hospital Clínic, on cada any es atén prop de 2.500 persones diagnosticades de Limfoma, “a més de les CART, recentment s’han afegit noves modalitats de tractament per als limfomes entre les que es troben la immunoteràpia amb anticossos monoclonals més complexos i conjugats. Així, hi ha anticossos monoclonals capaços de fer que el tumor sigui reconegut pel propi sistema immune del pacient ( ‘check-point inihibitors’) i destruir-lo, sense la utilització de la quimioteràpia “.

“Una altra modalitat d’ells, els anticossos biespecíficos, són capaços d’unir-se a la cèl·lula tumoral, marcar-la i apropar el limfòcit T que posteriorment s’encarregarà de destruir-la” ha explicat Terol.

“Finalment, en alguns tipus com la Leucèmia Limfocítica Crònica, la introducció de fàrmacs específics dirigits a determinades dianes cel·lulars, ha canviat tota l’estratègia de tractament cap al que es considera una medicina personalitzada” lliure de quimioteràpia “i que s’acompanya d’una millora marcada en el pronòstic d’aquests pacients.

“El nostre centre com a membre fundador de el Grup Espanyol de LLC, és pioner en el desenvolupament d’assajos clínics en aquesta entitat en íntima cooperació amb diversos grups europeus”, ha afegit.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: