La Ciutat de les Arts i les Ciències aplicarà des d’aquest dimarts mesures del pla d’estalvi energètic

La Ciutat de les Arts i les Ciències aplicarà des d’aquest dimarts la gran majoria de mesures del pla d’estalvi energètic aprovat ahir pel Govern. Els edificis apagaran la seva il·luminació a partir de les 22 hores, es fixaran les condicions de climatització establertes i se suspenen les encesos especials de caràcter social per donar prioritat a la rebaixa del consum.

La temperatura ambient als recintes habitables condicionats no serà inferior a l’estiu als 27 ºC ia l’hivern no superarà els 19 ºC. Les condicions de temperatura esmentades estaran referides al manteniment d’una humitat relativa compresa entre el 30% i el 70%. Així mateix, es garanteix que les portes no romanguin obertes de manera permanent, amb el consegüent malbaratament energètic per les pèrdues d’energia a l’exterior, independentment de l’origen renovable o no de l’energia utilitzada.

L’enllumenat dels edificis desocupats es mantindrà apagat des de les 22.00 hores, a partir d’aquest moment només romandrà el d’emergència de les zones comunes del complex. També s’ha previst avançar les inspeccions d’eficiència energètica per garantir-ne el funcionament més eficient i donar compliment al Reial decret.

Pel que fa a les il·luminacions especials que la Ciutat de les Arts i les Ciències realitza en els darrers anys per visibilitzar problemes socials i ambientals d’interès general, s’ha decidit donar prioritat a les mesures d’estalvi energètic i per tant suspendre aquest tipus d’accions solidàries. Aquesta mesura ha estat rebuda amb comprensió per les associacions i entitats sol·licitants d’encesos amb què s’ha contactat, i s’hi han unit en un gest de solidaritat.

Aposta per les energies renovables

Cal destacar que la Ciutat de les Arts i les Ciències es troba immersa en la millora de la seva eficiència energètica per assolir l’objectiu d’esdevenir ‘edifici verd’. El Museu de les Ciències es proveirà d’energia solar gràcies a la instal·lació de plaques de paviment fotovoltaic de vidre als voladissos exteriors que donen a les façanes nord i sud de l’edifici. Així mateix, dissiparà la calor produïda per la instal·lació a través d’una planta geotèrmica i renovarà l’aire de l’interior amb excés de temperatura a través de la formació de corrents naturals, aplicant solucions d’arquitectura bioclimàtica.

També es van renovar equipaments per millorar l’eficiència energètica en climatització i il·luminació de manera que siguin més eficients.

Un dels objectius principals del pla estratègic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és convertir el complex en referent a escala nacional i internacional en sostenibilitat. Per aquest motiu, la Ciutat de les Arts i les Ciències ha aprovat la contractació de les obres de millora energètica del Museu de les Ciències vinculades al Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) publicada al Diari Oficial de la Unió Europea (2022/S 103-287741) i Plataforma de Contractació del Sector Públic, el 30 de maig de 2022.

Amb l’execució de les intervencions incloses en aquesta contractació s’aconseguirà reduir un 30% del consum energia primària no renovable del Museu de les Ciències, que també és un dels requisits exigits pel PIREP, suposant així un estalvi en la despesa energètica de l’edifici .

La contractació compta amb dos lots. D’una banda, la millora de la climatització i enllumenat del Museu i la implantació de geotèrmia i arquitectura bioclimàtica, amb un import de 10.359.754 euros (IVA inclòs) i per altra banda, les obres de generació fotovoltaica a les volades exteriors del Museu , per un import de 3.141.267 euros (IVA inclòs). El termini de presentació de les ofertes és l’1 de setembre del 2022 a les 14 hores.

Pel que fa als terminis d’execució, s’estipulen 18 mesos al primer lot, mentre que a la instal·lació de panells solars el termini és de 12 mesos. Sobre aquesta última actuació, les obres previstes inclouen la retirada del paviment en tots dos voladissos (que superen els 2.500 metres quadrats de superfície exterior) i la substitució d’aquest per panells solars vidre que es convertiran així en una font d’energia renovable per al Museu de les Ciències.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: