La cistella d’estalvi dissenyada pel Consell per fer front a la inflació pot arribar als 4.500 euros anuals per a una família de quatre membres

El Consell ha creat una cistella destalvi per a les famílies, amb lobjectiu de pal·liar els efectes de la pujada de preus, que podria arribar a assolir els 4.500 euros anuals per a una família de quatre membres amb dos fills de 2 i 6 anys i una renda individual de 30.000 i 38.000 euros, segons ha anunciat la directora general de Coordinació i Diàleg Social, Zulima Pérez.
Per part seva, en el cas d’una parella de joves menors de 35 anys que viuen de lloguer, amb rendes de 18.000 i 21.000 euros respectivament, l’estalvi arribaria als 3.570 euros, segons les estimacions realitzades pel Consell.
“El Bo Consum per a la cistella de la compra, el Bo Lloguer Jove, l’ajuda per l’increment dels tipus d’interès de les hipoteques, les rebaixes en el transport públic a nivell general i la gratuïtat per a joves, la rebaixa fiscal per a rendes menors de 60.000 euros, que s’aplica ja a la propera declaració de la renda i la reducció del 10% en totes les taxes i preus públics han contribuït a alleujar, en part, les despeses quotidianes que suporten les famílies de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat la directora general de Coordinació i Diàleg Social, Zulima Pérez.
També s’ha establert la gratuïtat de l’escolarització de 2 a 3 anys, s’ha ampliat a Batxillerat la iniciativa Xarxa Llibres i les beques menjador s’han adaptat per assegurar el 100% a l’alumnat beneficiari procedent de zones declarades catastròfiques per haver patit exemple, un incendi. A més, segueix vigent tot el conjunt de deduccions posades en marxa amb anterioritat a la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Zulima Pérez.
“Estem impulsant mesures d´estalvi i una justícia fiscal progressiva que beneficiï la majoria, i que faciliti el dia a dia d´aquelles persones que pitjor ho estan passant amb la crisi i la pujada de preus que s´està donant en pràcticament la majoria d´economies desenvolupades”, ha explicat Pérez.
Dues famílies tipus amb importants estalvis
Així, una família de quatre membres amb dos fills de 2 i 6 anys i una renda individual de 30.000 euros i 38.000 euros se’n beneficiaria, gràcies a la reforma fiscal duta a terme pel Consell, d’un estalvi de 845 euros, tenint en compte la nova tarifa de l’IRPF, l’augment en el mínim personal i familiar i l’increment en les deduccions i els límits.
A aquesta quantitat se li sumaria l’estalvi que suposarà escolaritzar el seu fill de 2 anys de forma gratuïta en una escola bressol pública o privada, que pujaria a 2.800 euros anuals (280 euros al mes). Mentrestant, el fill de 6 anys participaria al programa Xarxa Llibres, que permet la gratuïtat dels llibres de text, cosa que els suposaria un estalvi addicional de 300 euros a l’any.
El pare, usuari habitual de metro, pagaria únicament 17,50 euros pel seu abonament SUMA mensual de metro amb trajectes il·limitats, cosa que suposaria un estalvi de 330 euros anuals; mentre que la mare pagaria 4 euros per la targeta SUMA de 10 viatges que utilitza cada mes, cosa que suposaria un estalvi de 240 euros a l’any. Aquests estalvis estan calculats per a la zona 1 de València.
En total, l’estalvi que suposaria per a aquesta família de quatre membres les mesures posades en marxa pel Consell arribaria als 4.515 euros, una quantitat que es podria veure incrementada si s’apliquessin altres ajuts vigents, que no s’han contemplat en aquest supòsit.
En el cas d’una parella de joves menors de 35 anys sense fills, amb renda individual de 18.000 i 21.000, que viuen llogats pagant per això 8.000 euros anuals, podrien beneficiar-se del Bono Alquiler Jove que els suposaria una ajuda directa anual de 3.000 euros ( 250 euros mensuals).
A més, si un disposa d’una targeta SUMA mensual amb trajectes il·limitats s’estalviaria 330 euros anuals i, en cas que l’altre membre de la parella optés per treure’s un bo de 10 viatges cada mes, estalviaria 240 euros. Aquests imports estan calculats per a la zona 1 de València.
En total, l’estalvi que suposaria per a aquesta parella jove que viu de lloguer les mesures engegades pel Consell arribaria als 3.570 euros, sense tenir en compte altres ajudes que puguin sol·licitar.
Més de 100 milions en ajuts
“Aquesta darrera setmana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat tres mesures que suposaran un estalvi per a les famílies proper als 100 milions d’euros i que beneficiaran més de mig milió de persones. Es tracta del Bono Lloguer Jove, que amplia la seva dotació a 30 milions; l?ajuda per pal·liar la pujada dels tipus d?interès de les hipoteques, dotada amb 18 milions; i el Bono Cistella de la Compra, amb un pressupost de 48,44 milions”, ha explicat Zulima Pérez.

El Bono Alquiler Jove suposa una ajuda 250 euros al mes durant 2 anys per a joves menors de 35 anys amb l’objectiu de facilitar-ne l’emancipació. El lloguer de lhabitatge ha de ser igual o inferior a 770 euros mensuals, mentre que en el cas de lloguer dhabitació el màxim és de 300 euros.
Des de la Generalitat s’estima que un total de 8.900 joves es podran beneficiar d’aquesta mesura aquest any i el següent, a més dels 3.900 joves que ja tenen reconeguda aquesta ajuda del 2022.
Així, als 22,8 milions d’euros que ja havia prevists per a aquesta iniciativa el 2022, se sumaran ara 30 milions d’euros més, 15 milions per al 2023 i 15 milions per al 2024.
Des del Consell també s’ha engegat una ajuda dirigida a compensar l’increment dels tipus d’interès d’hipoteques variables que pot beneficiar un total de 30.000 famílies.
Aquest ajut pot ser de 600 euros, en el cas de famílies la renda anual de les quals no superin en tres vegades l’IPREM i que destinin almenys el 40% dels seus ingressos al pagament de la hipoteca; o de 300 euros, en cas que els ingressos familiars no superin quatre vegades l’IPREM i que se’n dediquin el 50% al pagament del préstec.
Per part seua, el Bono Cistella de la Compra consisteix en una ajuda de 90 euros destinada al pagament d’aliments en qualsevol establiment del sector de l’alimentació de la Comunitat Valenciana. Funcionarà com una targeta-moneder prepagament, i la ciutadania disposarà de 4 mesos des de la seva emissió per gastar-ho.
Es destina a persones la renda familiar anual de les quals no hagi superat els 21.000 euros el 2021, per la qual cosa s’espera que arribi a 500.000 persones. Aquesta iniciativa és compatible amb l’Ingrés Mínim Vital, la Renda Valenciana d’Inclusió i també amb l’ajuda del Govern d’Espanya de 200 euros.
Ajuts al transport ia l’educació
“Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de l’encariment dels preus del combustible i de fomentar l’ús del transport públic, des de la Generalitat també s’ha establert la gratuïtat del transport públic per als menors de 30 anys, s’ha rebaixat un 50 % els preus del transport públic amb caràcter general per a la resta d’usuaris i s’ha ampliat la targeta SUMA a tota la xarxa de Renfe-Rodalies de les províncies de València i Castelló, així com el recorregut de MetroBus”, ha explicat Zulima Pérez
Per part seua, en matèria educativa des del Consell s’han posat en marxa mesures, entre les quals destaquen, per la seua importància, tres: l’impuls a l’escolarització en educació infantil de 0 a 3 anys, l’ampliació del programa Xarxa Llibres a Batxillerat i lincrement de les beques de menjador escolar.
“Aquestes iniciatives han fet possible que les famílies valencianes siguin unes de les que menys despesa han de fer a la tornada a classe cada curs”, ha assenyalat la directora general de Coordinació i Diàleg Social.
En el cas de la beca menjador, les famílies que reben la beca íntegra sestalvien 748 euros per fill o filla cada curs. Un total de 145.000 alumnes es beneficien d’aquesta ajuda, 62.000 més que el 2015.
La Comunitat Valenciana és també la primera comunitat autònoma a facilitar llibres de text gratuïts a Bachilleto. Ja ho feia a ESO i Primària, de manera que Xarxa Llibres beneficia 460.000 alumnes que s’estalvien uns 300 euros la compra d’aquest material bàsic.
A la Comunitat Valenciana també s’ha posat en marxa la universalització de la gratuïtat a la matrícula de 2-3 anys, independentment de la titularitat del centre, sigui un CEIP, una escola infantil municipal, una de la Generalitat o una privada. L’estalvi per fill o filla cada curs és de 2.800 euros.
Així mateix, s’han establert beneficis per al tram 0-2 anys a través de l’anomenat ‘Bono Infantil’, per avançar en la reducció de les despeses familiars i afavorir la conciliació i l’escolarització
Així, les famílies que tenen fills i filles menors de 2 anys es poden estalviar fins a entre 2.000 i 1.200 euros anul·les. Unes ajudes que, depenent del nivell de la renda familiar, van dels 70 als 200 euros mensuals al tram de 0 a 1 any i de 70 a 120 euros al mes en el cas d’1 a 2 anys.
L’any 2015, a Infantil de 2 anys, hi havia un 42,8% d’escolaritzats respecte al total de població d’aquesta franja d’edat, mentre que aquest curs arriba al 82,8%. La taxa descolarització ha pujat 40 punts.
Així mateix, des del Consell també s’ha engegat un ‘Xec per a material escolar’, que es destinarà a l’alumnat d’Infantil, Primària i Educació Especial que compti amb el 100% de la beca menjador.
La Conselleria inverteix 1,8 milions d’euros en aquesta mesura que beneficiarà uns 70.000 alumnes. L’import de cada xec rondarà els 30 euros

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: