La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de l’UJI lliura els diplomes als treballs guanyadors del premi Aliances ODS per a l’Agenda 2030

La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I de Castelló ha lliurat els diplomes de la primera convocatòria de premis de treball final de grau, treball final de màster i tesis doctorals de l’eix d’Aliances dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a l’Agenda 2030, que han recaigut en Yasmina Sabah Mellado, Christian Robles, Alicia de los Frailes, Sara Buils, Jorge Agustín Viguri i Sara Ventura.

L’acte ha estat presidit pel director de la Càtedra i vicerector d’Internacionalització i Cooperació de l’UJI, Joan A. Martín Montaner, acompanyat per Enric Roig Arranz, subdirector per a la Implementació i Seguiment de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat Valenciana.

La convocatòria tenia com a objectiu visibilitzar i premiar l’interès per la investigació relacionada amb el desenvolupament sostenible i les aliances. Una convocatòria oberta a tot l’alumnat de les diferents universitats públiques valencianes amb suport de la Generalitat Valenciana que exemplifica el compromís de les universitats i de l’UJI, com a institució, en la difusió i la transferència de coneixement d’interès per a la societat.

Durant l’acte, Enric Roig Arranz ha destacat el paper de la Generalitat en la seua implicació en l’emplenament d’aquest full de ruta que suposa l’Agenda 2030 i els seus corresponents ODS. «Des del govern autonòmic -ha comentat- s’estan articulant estructures de personal i recursos financers per a impulsar les mesures més efectives possibles, implicació que ha donat com a resultat accions com la col·laboració mitjançant convenis amb les universitats». Pel que fa als treballs premiats, Roig ha destacat el seu potencial transformador de la societat: «Treballs com els que han sigut premiats mostren la capacitat humana per a contribuir a un món més just i sostenible», ha assegurat.

El director de la Càtedra, Joan A. Martín Montaner, ha remarcat el compromís de totes les càtedres i la Generalitat en una activitat conjunta com és aquesta convocatòria i ha destacat, a més, la capacitat dels premis per a visibilitzar en dos sentits. «D’una banda, ens permeten veure la globalitat de l’Agenda 2030 i els ODS que ens afecten a tots, gràcies a la diversitat de treballs premiats, perquè qualsevol àmbit de treball, d’investigació o de docència és susceptible d’incorporar els ODS i de cercar metes relacionades. I, d’altra banda, «demostren que les activitats universitàries són susceptibles de col·laborar amb l’Agenda 2030 i la convocatòria és un instrument útil de reconeixement al treball que s’està fent».

Treballs premiats

Els treballs de fi de grau, amb una dotació de 400 € cadascun, han sigut:

  • Una proposta educativa per als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Yasmina Sabah Mellado Díaz (UJI). Treball que proposa una proposta educativa basada en l’ensenyament dels estudis interculturals que té com a finalitat promoure els ODS i potenciar la cultura de pau. El seu TFG planteja la idea que una societat educada en la cultura de la pau i amb coneixement sobre els ODS contribuirà al fet que les seues institucions creen aliances per a la consecució de l’Agenda 2030.
  • Study of photoanodes for photoelectrochemical water splitting reaction de Christian Robles Peris (UJI). La seua investigació aborda la millora de l’eficiència de la reacció limitant del procés per a l’obtenció d’hidrogen solar a través de la reacció fotoassistida de trencament de l’aigua amb l’objectiu d’aconseguir dispositius fotoelectroquímics simples, eficients i de baix cost. Aquest TFG contribueix a l’avanç en la cerca d’aliances per a traspassar tecnologies, reforçar les capacitats energètiques i promoure tecnologies ecològicament racionals i sostenibles.

Per part seua, els treballs de fi de màster, amb una dotació de 400 € cadascun, han sigut:

  • Acció empresarial de mitigació d’impacte ambiental: negocis inclusius vinculats a la gestió de residus d’Alicia de los Frailes Aramburu (UJI). Planteja una anàlisi de com la promoció de negocis inclusius pot presentar avantatges competitius transformadors per a les empreses, especialment als països en vies de desenvolupament per a innovar de manera sostenible. Aquest tipus d’iniciatives són promogudes per ONGD vinculades a la gestió de residus, un dels principals reptes de la sostenibilitat que requereix una aliança estratègica per al seu abordatge.
  • Universitat inclusiva: de la cartografia social a la formació sociolaboral de joves amb discapacitat de Sara Buils Morales (UJI). El seu estudi fomenta les aliances entre les entitats locals, la universitat i l’administració a través d’una cartografia social en línia, una eina de diagnòstic social participatiu per a crear xarxes fins i tot en la situació pandèmica que analitza la situació sociolaboral de joves amb discapacitat de la província de Castelló. El TFM inclou una proposta sociolaboral a l’UJI, d’acord amb les necessitats i potencialitats expressades i detectades.

Per a acabar, les tesis doctorals premiades, amb una dotació de 500 € cadascuna, han sigut:

  • Seguretat i protecció de dades en el Sistema Europeu Comú d’Asil: conflictes i reptes de Jorge Agustín Viguri Cordero (UJI). Tesi que estableix les bases sobre el reconeixement del dret a la privacitat i a la protecció de dades aplicable a diferents categories de nacionals de tercers països o apàtrides habitualment estigmatitzats. Proporciona bones pràctiques dirigides a les autoritats administratives i judicials relatives a la gestió i processament d’informació personal respectant la protecció eficaç dels drets de les persones que sol·liciten protecció internacional, sensibilitzant els poders públics i la ciutadania sobre el nexe entre la protecció de dades, la sostenibilitat, els drets humans i l’Agenda 2030.
  • Promoting empathy through virtual reality experience: the case of sexual harrassment de Sara Ventura (UV). El seu treball promou la igualtat de gènere cercant solucions noves per a disminuir la violència cap a les dones per part dels homes estimulant l’empatia per mitjà de l’ús de realitat virtual. Posa en relleu la importància d’abordar la igualtat de gènere com a eix transversal que col·labora per a la consecució de la resta d’ODS. Es ressalta la viabilitat de la transferència del treball des de contextos científics a la població general i la possibilitat de traslladar la proposta a espais psicoeducatius globals.

Impulsada per l’UJI i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, la Càtedra va sorgir per a promoure activitats dirigides a la consecució de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, particularment enfocada a les metes dels objectius de desenvolupament sostenible vinculades a l’eix central de les aliances.

Més informació: www.catedracooperacio.uji.es

 

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: