La Biblioteca Valenciana rep l’arxiu personal de Manuel Bas Carbonell

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha acceptat la donació de l’arxiu personal de Manuel Bas Carbonell, bibliòfil i escriptor valencià, que en 2002 va fundar la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerónima Galés. 

L’arxiu, cedit per la seua viuda, María Teresa Martín Bas, es compon de 241 carpetes que recullen el testimoni cultural dels últims seixanta anys a la Comunitat Valenciana. Alberga documentació de tota una vida dedicada a la cultura valenciana i se suma a la biblioteca privada, amb més de 25.000 llibres, que va ser adquirida per la Generalitat en 2000 i que ja forma part dels fons de la Biblioteca Valenciana. 

Manuel Bas Carbonell (1942-2020) va compaginar la seua tasca de col·leccionisme amb una compromesa dedicació a la cultura, i va deixar per a la història importants exposicions, congressos i seminaris. Va ser membre i vicepresident del Consell Valencià de Cultura entre 1995 i 2002. 

Com a fundador de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerónima Galés va patrocinar diverses publicacions i activitats vinculades al llibre i va tindre una destacada participació en la fundació del Museu de la Impremta al monestir del Puig de Santa Maria. 

És autor d’una extensa nòmina d’articles en premsa sobre el llibre valencià, així com d’innumerables llibres relacionats amb la cultura valenciana: ‘Roque Chabás. El historiador de la Renaixença’ (1995), ‘Viajeros Valencianos (siglos XV-XX)’ (2003), ‘El Quijote de Valencia’ (2006) i ‘Pasión por los libros. Memorias de un bibliófilo’ (2017). 

La seua tasca cultural i professional va ser reconeguda amb guardons com la Medalla d’Or del Mèrit en el Treball i l’Alta Distinció de la Generalitat. 

La donació de l’arxiu de Manuel Bas Carbonell és considerada de gran interés per al patrimoni cultural de la Generalitat i dels valencians. La Biblioteca Valenciana hi posarà tots els mitjans necessaris per a garantir la conservació, organització, funcionament i difusió del material donat, i s’adoptaran les mesures oportunes per a garantir-ne la integritat. La documentació queda al servei de la investigació històrica i cultural. 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: