Política

José Martí exposa davant la FEMP el projecte de PERTE de l’aigua de 9,9 milions d’euros per a 126 municipis de la província»

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha exposat en la reunió de la Comissió de Diputacions Provincials, Capítols i Consells Insulars de la Federació Espanyola de Comissions i Províncies la intenció de la institució que dirigeix de desenvolupar un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de l’aigua per valor de 9,9 milions d’euros. L’objectiu és digitalitzar tot el cicle de l’aigua en 126 municipis de la província, tant el proveïment com la depuració.

Per a aconseguir-ho, la Diputació de Castelló s’ha presentat a una convocatòria estatal que es resoldrà pel procediment de concurrència competitiva. Segons les previsions amb les quals treballa el Servei d’Infraestructures de la Diputació de Castelló, el finançament a través dels Next Generation EU podria cobrir el 82% del cost total del projecte.

Els fons europeus arriben

Així ho ha posat de manifest en el transcurs de la reunió celebrada hui a Orense, on els presidents de diputacions, capítols i consells insulars han valorat molt positivament que «finalment, els fons europeus sí que estiguen arribant als ajuntaments i diputacions, ja que segons dades de 31 de gener, el 27% dels recursos distribuïts s’han assignat a les administracions locals». En la seua opinió, es tracta de «una gran notícia tenint en compte que al principi sol·licitàvem un mínim del 15%».

Martí ha tornat a reivindicar el paper que han de jugar les diputacions en aquest procés perquè «som l’ajuda que el Govern necessita perquè els fons europeus arriben a tots els punts del país».

Martí fa sentir la veu de Castelló

La comissió d’experts per al repte demogràfic de la Comissió de Diputacions Provincials, Capítols i Consells Insulars de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) inclourà les propostes realitzades pel president de la Diputació de Castelló en el document que elevarà al Govern d’Espanya de cara a l’elaboració de l’Estatut Bàsic dels Municipis de Menor Població.

Martí advoca per la creació d’un fons de solidaritat interterritorial per a garantir la prestació de serveis bàsics en els municipis que estan en situació o en risc de despoblació, del qual han de beneficiar-se els xicotets pobles, les mancomunitats i les pròpies diputacions provincials «perquè com solem dir, som ajuntament d’ajuntaments però, fonamentalment, dels xicotets municipis d’interior».

A més, entén que «als pobles realitzem una labor molt important des del punt de vista mediambiental, de la qual també es beneficien les persones que resideixen en l’àmbit urbà». Assenyala que «quan cuidem el bosc i fem una correcta filtració de les aigües, ens beneficiem tots».

Discriminació positiva rural

Martí vol també que s’aplique una discriminació positiva per a xicotets municipis i diputacions «perquè si cada vegada haurem de realitzar més actuacions en les xicotetes poblacions, necessitarem un millor finançament».

En conseqüència, considera necessari que totes les lleis, decrets i normes que es dicten incorporen un informe d’impacte en el territori rural, i que es permeta un increment del nombre de treballadors dels xicotets ajuntaments i diputacions. «Si tindrem més competències necessitarem donar una resposta més àgil a la ciutadania, i una dotació de personal necessàriament major».

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint