José Martí assisteix a l’exhumació de les restes del president de la Diputació José Hernández Merlo, afusellat en 1941 pel règim franquista

El president de la Diputació de Castelló, José Martí i la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, han assistit en el cementeri de Castelló a l’exhumació de les restes mortals de José Hernández Merlo, president de la Diputació entre el 19 de gener i el 15 de desembre de 1937, i afusellat pel règim franquista en 1941, als 41 anys d’edat després d’un judici sumaríssim. Ha sigut en un emotiu acte que ha comptat amb la presència de familiars del president ajusticiat i amb representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, en el transcurs del qual, Martí ha anunciat que la Diputació repararà la memòria del president Hernández Merlo penjant el seu retrat en el Palau Provincial, al costat de la resta de presidents. Es tracta d’una imatge que s’ha sol·licitat a la seua família «perquè ocupe el lloc que li correspon i que ara no té».

Aquesta actuació s’emmarca dins del projecte d’exhumacions de 2021 que impulsa l’àrea de Memòria Històrica dirigida per Tania Baños en col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Hernández Merlos va ser secretari local d’UGT, va formar part del Comité Provincial del PSOE a Castelló, va tindre acta de regidor de l’ajuntament de Castelló en 1936 i durant la guerra civil va exercir com a director d’Hospital Provincial. Acabada la contesa, va ser detingut a Lludient i va estar pres en les presons de Menorca, Borriana i Castelló.

Va resultar condemnat a mort en el Consell de Guerra celebrat el 29 d’abril de 1941 i afusellat el 5 d’agost d’aqueix mateix any.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: