Joaquín Achúcarro continuarà al front del Concurs Iturbi de la Diputació de Valencia

Joaquín Achúcarro, director artístic de les dos últimes edicions del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, continuarà al davant del certamen organitzat per la Diputació. L’acord es va produir després de la reunió mantinguda a Múrcia entre el prestigiós pianista y el diputat de l’àrea de Cultura de la corporació provincial, Paco Teruel, acompanyat del cap del servei de Cultura, Josep Vidal, i la pianista Ana Guijarro, qui es confirma com a directora de la tercera edició del Festival Iturbi.

En la reunió s’han valorat “molt positivament” els resultats de la direcció artística de Joaquín Achucarro al front del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi i la voluntat conjunta de les dos parts de seguir treballant en consolidar el concurs com un referent mundial de prestigi dins dels concursos de música clàssica i, en concret, de la música de piano. Segons ha assenyalat Paco Teruel, “València és terra de música, una terra que exporta talent musical i, en eixe sentit, volem internacionalitzar la nostra música i, precisament, el concurs ens oferix una oportunitat molt bona per donar-nos a conèixer al món com a referent musical”.

Teruel ha valorat el treball de la direcció artística i ha manifestat que “Achúcarro ens ha aportat prestigi i un saber fer que, des de la Diputació de València, volem agrair”. A més ha afegit que “Joaquín és un referent per a molts joves pianistes i la prova d’eixe prestigi és la gran qualitat artística dels concursants de l’any passat, pianistes com Ratinov o Cecino que estan triomfant en alguns dels millors concursos de piano del món”. Segons Paco Teruel, “la figura de Joaquín Achúcarro al front del concurs garantix una continuïtat en la faena feta pel mestre i consolida la qualitat artística del concurs”.

Joaquín Achúcarro, qui va fer el seu primer concert amb tan sols tretze anys, després de guanyar el concurs de Vercelli, és un pianista de gran reconeixement internacional. Un músic que dona una gran importància al foment del talent musical i, en eixa línia, va nàixer la Fundació Joaquín Achúcarro, fundada amb la idea de proporcionar ajudes als joves pianistes per a donar una espenta a la seua carrera. Un pianista que és molt conscient de la importància dels concursos en la carrera professional dels artistes i per això va fer una aposta per la direcció del concurs de la Diputació de València.

L’any 1992, el Govern d’España li va concedir el Premi Nacional de Música, i quatre anys més tard la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts. L’any 2000 la Unesco el va nomenar Artista per la Pau. A més, és membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i acadèmic honorari de la Real Academia de Bellas Artes de Nuestra Señora de las Angustias de Granada. El 2018 la Universidad Autónoma de Madrid li va concedir un doctorat honoris causa.

Ana Guijarro al front del Festival Iturbi

A més, en la reunió es va acordar que la que ha sigut coordinadora del Jurat en l’última edició del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, la pianista Ana Guijarro, siga la propera directora artística del Festival Iturbi. Segons ha afirmat el diputat de Cultura, “hem vist una gran sintonia entre Joaquín i Ana, una sintonia necessària de dos persones que volen fer créixer el concurs i que han manifestat una estima i un entusiasme que, des de la Diputació de València, valorem molt positivament”. A més, segons ha manifestat Teruel, “la pianista és una persona amb una gran experiència, que coneix molt bé el que significa treballar amb l’administració pública i en altres concursos de música, i una persona que ens pot aportar molts coneixements”.

Guijarro ha agraït la confiança que la Diputació de València ha dipositat en ella i ha recalcat “la voluntat de reforçar els llaços entre el Festival Iturbi i el Concurs Internacional de Piano de València Iturbi. Per això, com a part de la programació volem comptar amb la presència dels concursants premiats en la pròxima edició del Festival”.

Ana Guijarro Malagón és una pianista espanyola que al llarg de la seua carrera ha compaginat l’activitat concertística amb la docència. El 1978 va obtenir Menció d’Honor al Concurs Internacional de Piano de Santander ‘Paloma O’Shea’, i el 1980 diploma d’Honor al Concurs internacional Frédéric Chopin celebrat a Varsòvia. El 1983 va obtenir per oposició la càtedra de piano que va exercir als conservatoris superiors d’Alacant, Sevilla i des del 1997 al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, del qual va ser directora entre gener de 2012 i juliol de 2013 i des de 2014 fins a finals de 2020.

Amb estos nomenaments, segons Paco Teruel, “la Diputació de València es garantix un model d’èxit amb la direcció d’un equip cohesionat i amb gran capacitat de treball, un equip que aporta experiència i prestigi al nostre concurs”.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: