Jesús Martí: “Les necessitats de la joventut en situació vulnerable són la nostra prioritat”

El director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha destacat en la cloenda de el seminari ‘Situació socioeconòmica i laboral de la joventut vulnerable a causa de l’impacte de la COVID-19’, que, “les persones joves en situació vulnerable ens han indicat clarament les seves preocupacions: ocupació, formació i habitatge “.

El seminari, organitzat per EAPN Espanya en col·laboració amb EAPN Comunitat Valenciana ha comptat amb la participació de joves d’una vintena d’entitats, pertanyents a aquesta entitat.

Martí ha valorat que joves que es troben en diferents situacions de dificultat i que parteixen en condicions de desavantatge social busquin vies de participació activa en la vida democràtica, a través de les dinàmiques i activitats de “diàleg estructurat”.

A més, ha valorat el document elaborat conjuntament per joves de la fundació Adsis-Centre Taleia; Fundació Novafeina; Iniciatives Solidàries; YMCA i ACOEC, amb reflexions i propostes de canvi.

El director de l’IVAJ ha afirmat que “les vostres necessitats es converteixen en les nostres. Sabem que l’ocupació i l’habitatge digne són qüestions prioritàries per assolir l’emancipació. Aquest és un diàleg valuós per fer polítiques de joventut més properes a la realitat social”.

#TuVozCuenta

En la trobada, les persones joves han presentat les seves necessitats i propostes en matèria d’ocupació, formació i habitatge. En aquest sentit, la joventut considera que té moltes dificultats per aconseguir la primera ocupació i ha d’acceptar treballs precaris. Molts dels llocs de treball als quals podrien accedir, requereixen carnet de conduir per poder desplaçar-se, el que és un impediment a causa de el cost tan elevat.

Un altre problema a què s’enfronta la joventut s la impossibilitat d’independitzar-, al no disposar de diners per viure. Però també, en ocasions, les responsabilitats familiars els impedeixen independitzar-se, perquè han de tenir cura de germans / es petits / es perquè puguin treballar els pares i mares; atendre als / les avis / es perquè viuen a casa i si treballen han d’aportar diners a casa perquè no s’arriba a final de mes.

També reclamen més practiques formatives i més orientació ja que opinen que el sistema educatiu post-COVID no considera a joves sense recursos ni sense eines i habilitats digitals.

Així mateix, proposen vigilar els contractes precaris a les persones joves. En aquesta línia, a l’igual que els llocs de treball qualificats estan ben regulats i considerats en el mercat laboral, les ocupacions que no requereixen formació o experiència prèvia, amb més facilitat d’accés, s’han de regular i donar oportunitats a persones estrangeres.

Pel que fa a l’habitatge, apunten la necessitat d’iniciatives o programes que connectin joves que busquen habitatge, més informació sobre ajudes a l’lloguer i facilitar els tràmits.

Respecte als habitatges buits en propietat de l’ajuntament, la joventut considera que es podrien crear pisos compartits per a joves estudiants amb ajuts econòmics i regular el preu de lloguers, fixant un preu màxim. També apunten cap a la necessitat de l’abaratiment dels costos de llum, aigua i gas dels habitatges per a joves.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: