Israel Galván balla en solitari la seua versió d”El amor brujo’ en Dansa València

En solitari, i tan sols a partir de la vibració de les cordes d’un piano i del cant de David Lagos, el ‘bailaor’ sevillà Israel Galván transformarà en moviment ‘El amor brujo’ de Manuel de Falla, demà, 15 d’abril, en Dansa València. El festival organitzat per Cultura de la Generalitat mitjançant l’IVC ha programat l’últim repte del Premi Nacional de Dansa 2005, que afronta una de les peces més emblemàtiques i internacionals de la història de la música i la dansa espanyoles. La cita amb ‘El amor brujo. Gitanería en un acto y dos cuadros’ serà a les 20 h al Teatre El Musical.

A la mateixa hora, però al Teatre Rialto, la companyia de Sant Sebastià Osa+Mujika traduirà la por irracional al buit en una peça en què els protagonistes mostraran els seus temors al públic, al qual cridaran els seus traumes per a després celebrar-los en una catarsi col·lectiva. La proposta porta per títol ‘Kenophobia’. Els seus creadors són el ballarí i coreògraf Jaiotz Osa i el dissenyador de vestuari i espai escènic, Xabier Mujika, que des de 2017 han estat sumant en les seues coreografies els seus dos mons creatius.

Representació valenciana

La coreògrafa d’Alcoi Paula Serrano incidirà en la diversitat funcional en la peça ‘Antes de que todos lo sepan’, prevista a les 18 h a Espacio Inestable. Aquesta coproducció de Sala Hiroshima – Dansa Quinzena Metropolitana i Espacio Inestable – Festival Dansa València és el resultat d’una investigació sobre la creació escènica sense veure-hi. Intencionalment, directora i intèrprets es van negar a sucumbir al judici de valor que ofereix la vista.

“Convidem l’espectador a imaginar amb altres formes de moure els cossos, moure l’espai, la llum i el so. Creem una coreografia allà on el trampalull ens permet pensar que les coses sempre poden tindre més d’una cara, altres sentits; que la realitat pot no tindre res a veure amb el que créiem”, avança la coreògrafa i ballarina valenciana.

El claustre renaixentista de La Nau acollirà a les 13 hores una selecció de peces breus de companyies de la Comunitat. CocinandoDanza (València) representarà ‘Trànsit’, on ensenyaran als més menuts les normes de circulació; Tangen|Benzal (Ontinyent), la seua reflexió en forma coreogràfica sobre les relacions personals ‘Carretería’, i Cia. Marroch (Alacant), el pas de dos ‘Entre nosotros’.

La programació de la jornada es completa amb dues noves representacions, a les 17 i a les 19, de ‘TRES de Ballet Triádico’, de Taiat Dansa. Les valencianes proposen una revisió del ‘Ballet triàdic’ d’Oskar Schlemmer, que considerava el número tres com el més important i dominant, perquè en el tres comença el col·lectiu, després de superar-se el jo i el dualisme. Així, la proposta de les valencianes s’articula a partir del treball de tres coreògrafs, tres seqüències escèniques, tres dimensions de l’espai, tres figures bàsiques (esfera, cub i piràmide), tres colors (groc, rosa i negre), dansa, vestuari i música.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: