Investigadors de l’UJI i la de Universitat de Granada alerten de les conseqüències del «publica o pereix» en recerca en totes les disciplines, també la filosofia i l’ètica

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat de Granada acaben de publicar un treball en la revista Science & Engineering Ethics en el qual mostren evidències empíriques sobre la percepció de l’abast de les males pràctiques en la recerca en les àrees d’ètica i filosofia de la universitat espanyola. Aquest és el primer treball d’àmbit mundial que aporta informació sobre les males pràctiques dins d’aquesta mena d’àrees.

Els resultats mostren com, segons el 91,5% dels enquestats, les males pràctiques en la publicació científica estan proliferant. El 61% identifica com a habituals tres o més de les pràctiques fraudulentes i el 80% dues o més. El personal investigador percep una alta prevalença de la publicació duplicada (66%) i l’autoplagi (59,0%), l’ús d’influències personals (57,5%) o la manipulació de cites (44%).

La recerca ha combinat les dades de l’enquesta amb un fòrum de debat (on van participar 26 investigadors) i amb 14 entrevistes en profunditat. Les respostes obtingudes permeten evidenciar que, segons percep el professorat i el personal investigador d’ètica i filosofia, el sistema d’avaluació (basat en recomptes de publicacions i cites) exerceix un paper decisiu en el comportament ètic dels investigadors i investigadores. És més, el 90,5% dels enquestats vinculen el model d’avaluació amb la proliferació de pràctiques dolentes. Aquestes dades evidencien el costat més fosc del que avui dia es coneix com la cultura del «publica o pereix».

Fins avui es podia pensar que les males pràctiques no tindrien un pes tan decisiu per a les disciplines d’ètica i la filosofia, ja que es podia considerar, en certa manera, que el personal investigador d’aquestes àrees està com «immunitzat» ateses les característiques i coneixements de la seua pròpia disciplina. No obstant això, aquestes dades qüestionen aquesta premissa i permeten observar que els investigadors i investigadores d’aquestes àrees sofreixen els mateixos problemes i les mateixes pressions que afligeixen la resta de disciplines.

Les dades de l’estudi «Research Misconduct in the Fields of Ethics and Philosophy: Researchers’ Perceptions in Spain», publicat per Ramón Feenstra, Emilio Delgado López-Cózar i Daniel Pallarés-Domínguez, mostren evidències reveladores, així com també indicis preocupants, sobre l’esdevenir de la recerca, la forma en la qual es desenvolupa i, sobretot, la forma en què s’avalua. Els resultats alerten al seu torn sobre les possibles conseqüències d’adoptar sistemes d’avaluació que mesuren el rendiment del personal investigador en termes bibliomètrics.

Enllaç a l’estudi: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11948-021-00278-w

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: