Investigadors de la Universitat d’Alacant identifiquen dues noves espècies ibèriques de plantes carnívores

Investigadors de el Grup de Recerca de Botànica i Conservació Vegetal de la Universitat d’Alacant han identificat dues espècies inèdites de plantes carnívores que habiten en les altes muntanyes calcàries de centre i sud de la Península Ibèrica. Una d’elles, la Pinguicula tejedensis, és endèmica de les serres de Tejeda i Almijara, a la província de Granada; l’altra, la Pinguicula casperiana, es troba en la Regió muntanyenca de Conca, a cavall entre les províncies de Conca i Guadalajara, i ha estat batejada en honor de l’taxònom alemany Siegfried J. Casper, especialista mundial en aquest gènere de plantes carnívores.

Els investigadors de la UA porten anys realitzant estudis sobre la taxonomia i conservació d’espècies ibèriques i nordafricanes d’un gènere de petites plantes carnívores denominat Pinguicula, popularment conegudes com ‘pingüícules’ o ‘tiranas’. A l’igual que moltes espècies d’aquest gènere, les dues noves espècies de Pinguicula creixen típicament en balmes i cingles de penyals calcaris, en surgències d’aigua on es formen “toves” (dipòsits esponjosos de carbonat càlcic), en muntanyes de certa elevació. “Són ambients escassos, molt localitzats i exclusius que actuen com a veritables illes on els processos de diferenciació i especiació són molt actius”, expliquen els investigadors de la UA.

Els treballs s’enquadren en un projecte d’investigació finançat per la Generalitat Valenciana liderat pel catedràtic de Botànica de la Universitat d’Alacant Manuel B. Crespo, en el qual participen els professors de la UA Mario Martínez-Azorín i Mª Ángeles Alonso, al costat de Llorenç Sáez de la Universitat Autònoma de Barcelona.

diferents llinatges

Com indiquen els investigadors de la UA, “les dues plantes es coneixen des d’antic en les serres on habiten, tot i que havien estat confoses amb altres espècies de morfologia similar, pròpies de les serres Subbètiques i del Maestrat de l’est i sud-est peninsulars”. No obstant això, els treballs filogenètics que es desenvolupen en la UA han demostrat que les plantes andaluses i castellà-manxegues pertanyen a llinatges diferents. “Els resultats dels estudis genètics indicaven que aquestes dues ‘pingüícules’ poc o res tenien a veure amb les espècies a les que s’havien atribuït, la qual cosa ens va animar a reavaluar els caràcters morfològics que fins llavors s’havien utilitzat per separar les espècies en aquest gènere “, expliquen.

En concret, les noves espècies mostren “particularitats exclusives en la micromorfologia de les llavors i en certs aspectes de les peces florals fins ara infravalorades. Aquest fet, unit a les diferències genètiques justifica el seu tractament diferenciat “, destaquen des de la UA. El treball acaba de publicar-se en Phytotaxa, revista científica internacional, especialitzada en estudis sobre taxonomia i sistemàtica en l’àrea de Botànica.

Aquestes troballes mostren un gran interès científic ja que la integració d’estudis clàssics de la taxonomia vegetal amb modernes tècniques de seqüenciació d’ADN ofereix noves perspectives en l’estudi i anàlisi de la biodiversitat de les plantes carnívores a Europa occidental.

joies naturals

Com a conseqüència dels estudis dels investigadors de la UA en els últims tres anys, la diversitat de pingüícules a la Península ibèrica ha passat de 9 a 13 espècies, totes elles endemismes d’àrea molt reduïda i, majoritàriament, seriosament amenaçats. En aquest sentit, “s’ha de revisar el grau d’amenaça de les poblacions de Conca i granadines de les dues noves espècies que podrien passar a considerar-se en perill”, adverteixen els experts.

“No s’ha d’oblidar que, com passa en la majoria d’espècies de Pinguicula, les espècies ara descrites ocupen hàbitats d’extraordinària fragilitat i raresa que depenen directament de la presència de surgències d’aigua permanents en penyals ombrívols”, indiquen. Per aquesta raó, el canvi climàtic i l’activitat humana poden posar en perill la seva supervivència. “Reduccions inesperades en les precipitacions o modificacions artificials que afectin el cabal de les deus i aqüífers poden fer desaparèixer per sempre aquestes espècies, veritables joies naturals per a les que s’han de prendre les mesures de conservació que garanteixin la seva conservació a llarg termini”, assenyalen els experts en Botànica.

Referència: “Two new calcicolous species of Pinguicula sect. Pinguicula (Lentibulariaceae) growing on rocky habitats of the Iberian Peninsula “, Phytotaxa 456: 269-284. 2020 https://doi.org/10.11646/phytotaxa.456.3.4

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: