CulturaEducació

Investigadors de la Universitat d’Alacant guanyen el premi de l’desafiament “Resposta a la pandèmia” per reactivar les economies a tot el món

Dos investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica de la Universitat d’Alacant, Miguel Ángel Lozano i Francisco Escolano, formen part de l’equip liderat per l’enginyera alacantina Núria Oliver, guanyadors de l’desafiament “Resposta a la pandèmia”, amb el model d’IA guanyador de VALÈNCIA IA4COVID19 d’Espanya. És la primera vegada que un equip espanyol guanya aquest desafiament, el premi, dotat amb 500.000 dòlars. La competició ha estat convocada per XPRIZE, líder mundial en dissenyar i posar en marxa concursos que incentiven a resoldre els grans reptes de la humanitat, juntament amb Cognizant, una de les companyies de serveis professionals tecnològics i outsourcing líder d’el món.

L’equip espanyol VALÈNCIA IA4COVID19, coordinat per la doctora Núria Oliver, comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana, i J. Alberto Conejero, director de el Departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, ha obtingut el primer lloc. Els jutges han decidit situar VALÈNCIA IA4COVID19 com a primer classificat per la qualitat de les seves presentacions. En total, més de 100 equips de tot el món van participar en el desafiament. El segon és per JSI vs COVID d’Eslovènia. Tots dos ajudaran a donar suport als prenedors de decisions en la determinació de polítiques d’intervenció pandèmica per reobrir la societat de manera segura

El concurs, de quatre mesos de durada i abast mundial, ha estat dissenyat per aprofitar el poder de les dades i la intel·ligència artificial amb l’objectiu de dotar als responsables polítics, autoritats sanitàries i líders empresarials de el coneixement i la guia necessaris per implementar mesures de seguretat pública que ajudin a mantenir obertes les economies locals a el temps que minimitzen els brots de virus fins que les vacunes es generalitzin. S’espera que els responsables utilitzin els resultats, les metodologies i la tecnologia de l’desafiament com a referència per minimitzar possibles brots, ara i en el futur.

El desafiament “Resposta a la pandèmia” insta els equips a desenvolupar sistemes d’IA basats en les dades capaços de predir de forma precisa les taxes de transmissió de l’COVID-19 i prescriure mesures d’intervenció i mitigació que, després de ser provades en escenaris ” hipotètics “, demostrin reduir la ràtio així com els impactes negatius en l’economia. Els models guanyadors es posaran a disposició dels responsables polítics, líders empresarials i autoritats sanitàries de tot el món quan avaluïn estratègies per reobrir de forma segura i reactivar l’economia.

Els models de IA dels participants han estat avaluats per un jurat independent format per acadèmics, especialistes en resposta a pandèmies, experts de IA i epidemiòlegs, entre d’altres. Els dos equips guanyadors de el premi han aconseguit crear models eficaços i complir amb els criteris de l’jurat, entre els quals s’inclouen tant mètriques quantitatives com a factors qualitatius com factibilitat i usabilitat dels models en el món real; inclusiva i equitat, que avalua com els models tenen en compte determinats grups vulnerables; contribucions col·laboratives que premia equips que desenvolupen models de codi obert o que aportin dades i models per a l’èxit compartit de tots; innovació, que considera si els equips creen formes innovadores d’ampliar l’abast de l’desafiament.

VALÈNCIA IA4COVID19 ha col·laborat amb el govern valencià des de març de l’any passat per utilitzar la ciència de les dades en la lluita contra el COVID-19. El model guanyador de l’equip va predir amb èxit l’evolució de la pandèmia gràcies a l’ús de la IA i de la ciència de dades. JSI vs COVID va treballar per desenvolupar predictors precisos de les infeccions pel COVID-19 utilitzant una combinació d’un model epidemiològic Seïr i aprenentatge automàtic. Durant el desafiament, els dos equips aspiraven a aconseguir models més exactes per predir l’evolució de l’COVID-19 que poguessin utilitzar-se en els seus respectius països.

La pandèmia de l’COVID-19 ha provocat una allau de mesures polítiques i socials sense precedents. El desafiament “Resposta a la pandèmia” utilitza la tecnologia d’IA més avançada, juntament amb algunes de les ments més brillants en el camp de la ciència de les dades, la programació informàtica i l’aprenentatge automàtic, entre altres, per posar en marxa noves estratègies per reobrir de manera eficaç les societats i reactivar les economies de manera segura per a tothom, així com provar escenaris en els quals es podrien aplicar en el futur.

Amir Banifatemi, Chief Innovation and Growth Officer de XPRIZE ha destacat com els models d’IA guardonats basats en les dades ajudaran als responsables polítics i autoritats sanitàries a reactivar les economies de manera segura i aprendre com aprofitar aquestes tecnologies per fer front a futures crisis de salut pública.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint