Investigadors de la UA patenten un material plàstic hidrosoluble basat en midó de patata

El grup de recerca Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAN) de la Universitat d’Alacant ha desenvolupat un procés per a l’obtenció d’un material plàstic hidrosoluble basat en midó de patata, que aviat s’introduirà al mercat a través de Solublion , una EBT (Empresa de Base Tecnològica) de la UA vinculada al Parc Científic d’Alacant. Aquest nou material és també compostable i biodegradable, sent idoni per al seu ús com a film flexible, preferentment en bosses i embalatges, i presenta grans avantatges en relació amb els existents, segons explica el catedràtic d’Enginyera Química Ignacio Martín Gullón.

El desenvolupament d’aquest nou material va sorgir arran de la tesi de Daniel Domene López, ara president i CEO de Solublion, el títol del qual “Midó termoplàstic per al desenvolupament de materials mediambientalment sostenibles” revela, a més, la intenció que aquest nou material suposi una contribució important per mitigar l’impacte ocasionat per la mala gestió dels residus plàstics convencionals ja que no genera un problema mediambiental al final de la seva vida útil en el cas que, a causa d’una mala gestió del residu, acabi en els ecosistemes naturals . Domene López explica que es calcula que abans de la pandèmia es consumien 370 milions de tones de materials plàstics a tot el món, una xifra que estimen que podrà superar els 400 milions els propers anys a causa de l’augment d’envasos i materials d’un sol ús . De tots ells, abans de la pandèmia, només dos milions eren plàstics biodegradables, i l’estimació apunta que a finals d’aquesta dècada ja seran 8 els milions de tones de plàstics biodegradables demandats pels consumidors.

El plàstic desenvolupat pel grup REMAN presenta una alta estabilitat i un baix índex de migració. “Les nostres solucions estan orientades a utilitzar-les en la indústria de l’embalatge i productes plàstics d’un sol ús, com a substitució directe de les alternatives convencionals. A més, la nostra tecnologia patentada permet oferir una gran varietat de prestacions mecàniques, permetent ajustar els nostres productes a les necessitats dels clients”, explica Ignacio Martín.

Les formulacions plantejades al grup de recerca necessiten gelatinitzar i plastificar el midó en presència de plastificants, que sol ser aigua i un altre plastificant de més punt d’ebullició. El midó plastificat, envoltat de molècules de plastificant, té alta tendència a la seva retrogradació, és a dir, recupera parcialment la seva estructura ordenada original, cosa que produeix un minvament en les seves propietats. No obstant això, amb la tecnologia desenvolupada en el grup, s’evita majoritàriament aquesta migració, allargant la vida útil d’aquests materials sense perjudici de les seves propietats mecàniques, biodegradabilitat, compostabilitat i hidrosolubilitat.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: