Igualtat forma com valoradors de dependència a 760 professionals socials i sanitaris d’hospitals, unitats de salut mental i residències

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques ha format com valoradors de la dependència a 760 professionals socials i sanitaris d’hospitals d’atenció a malalts crònics i de llarga estada (HACLE), unitats de salut mental i centres residencials públics per a gent gran en situació de dependència.

Es tracta, ha explicat la secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Helena Ferrando, d ‘ “optimitzar les valoracions i que el personal amb titulació social i sanitària d’aquests recursos que compti amb l’acreditació necessària per fer-ho pugui valorar la persona sol·licitant de la dependència que resideixi en els mateixos “.

Segons ha assenyalat Ferrando, aquesta iniciativa es recull en el nou decret de reconeixement de la dependència aprovat pel Consell en la passada legislatura l’objectiu “és unificar la normativa existent i agilitar els terminis de tot el procediment”.

Per a això, les edicions dels cursos de formació de valoradors es van obrir a professionals d’algunes unitats de salut mental i de les àrees hospitalàries d’atenció a pacients crònics i de llarga estada de la Comunitat Valenciana ia treballadors socials que presten els seus serveis en residències públiques de persones majors dependents.

Des 2016 s’han realitzat vuit edicions de cursos de valoració de dependència, alguns d’ells amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de l’EVES, l’IVAP i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). A hores d’ara, s’ha format a un total de 760 professionals de perfils de treballadors socials, educadors socials i psicòlegs, i també a professionals dels centres base.

nou sistema

El nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permès triplicar el nombre de valoracions de dependència realitzades durant els sis primers mesos d’aquest any respecte al mateix període de temps de 2015, arribant a realitzar una mitjana de 164 valoracions diàries, el que eleva a 20.197 les realitzades en el que va d’any.

El procés de la Conselleria per “municipalitzar” la dependència i crear una xarxa perquè els ajuntaments assumeixin la valoració i tramitació dels expedients ha permès aquest increment en el nombre de valoracions, gràcies al fet que els punts d’atenció de serveis socials de les entitats locals han passat de 145 el 2016 als 239 que hi ha actualment a tota la Comunitat.

Des que va començar a funcionar el nou sistema en 2016 la seva implantació s’ha realitzat de forma esglaonada amb la incorporació progressiva de valoradors en els serveis socials municipals i amb el suport constant de l’equip humà i tècnic de la Conselleria, acompanyat d’un increment pressupostari per a la contractació de professionals en els equips base dels ajuntaments.

Tres anys després de l’inici d’aquest canvi en el procés de valoració, la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals ha permès agilitzar la tramitació dels expedients de valoració. Així, cal destacar que tots els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d’execució del 100% en expedients resolts.

Dels municipis d’entre 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d’execució són Godella, Bétera i Quart de Poblet a la província de València, Teulada, Alfàs del Pi i Rojals a Alacant i Benicàssim, Almassora i Onda a Castelló, tots ells al voltant del 90% executat.

I, finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d’execució les localitats d’Oriola, Alcoi i Benidorm a Alacant, Sagunt, Paterna i Gandia a la província de València i Castelló de la Plana i Vila-real en Castelló.

Aquest i altres canvis efectuats per la Conselleria en la gestió del sistema de la dependència han aconseguit augmentar el nombre de beneficiaris de 41.955 persones al juliol de 2015 a les 82.325 actuals.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: