Igualtat elimina la distància de seguretat entre persones grans residents i visites quan ambdues estiguin vacunades i en espais segurs

La vicepresidenta i portaveu de Consell, Mónica Oltra, ha informat, durant la roda de premsa posterior a Ple de Consell, que la nova normativa sobre residències i centres d’atenció a persones grans permet eliminar la distància de seguretat entre persones residents i visites, ” el que significa que pot tornar a haver-hi contacte i abraçades, sempre que les persones residents i visitants estiguin vacunades i condicionat als nivells d’alerta i contagis “.

Aquest divendres s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) la resolució de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que permet a les residències de persones majors de la Comunitat Valenciana poder recuperar el contacte entre les persones residents i aquells familiars o persones properes que acudeixin a visitar-los, sempre que es produeixin sota certes condicions de seguretat.

Oltra ha assenyalat que es tracta d ‘ “un canvi normatiu molt esperant tant per les persones usuàries i residents com per les famílies, ja que” només serà necessari l’ús de la mascareta i les mesures higièniques generals “; a més, fins al nivell d’alerta 2 “no hi ha límit de familiars”.

La vicepresidenta ha ressaltat especialment que, en el cas de les parelles o cònjuges, “s’elimina l’ús de la màscara” entre persona resident i visitant “, el que és un pas molt important de recuperació de relació entre les parelles.

Amb tot això, ha indicat que s’ha plantejat als centres que “facilitin horaris suficients, fins i tot en caps de setmana, perquè les nostres persones residents puguin tenir el màxim contacte possible amb els seus familiars, després de molts mesos d’aïllament i de les conseqüències que això comporta “des del punt de vista” emocional, psicològic i sobre l’estat d’ànim “.

Normalització de la vida quotidiana

La nova resolució actualitza les mesures vigents en els centres residencials i d’atenció diürna per a gent gran adaptant-les a l’procés de vacunació que s’està realitzant, per tal d’estendre a una normalització de la vida quotidiana de les persones residents, a el temps que es flexibilitzen , o si escau es mantenen, criteris i mesures de prevenció i seguretat després de l’evolució i resultats de l’última onada.

S’introdueix una nova categorització en la qual es considerarà un centre residencial amb alta cobertura quan més de l’80% de les persones residents i treballadores han rebut una pauta de vacunació completa (1 o 2 dosis més el temps indicat segons la vacuna rebuda). Per sota d’això, és un centre amb baixa cobertura de vacunació.

Els centres que comptin amb una vacunació completa i els d’alta cobertura de vacunació han de tenir un 5% de places per garantir l’aïllament. D’aquesta manera, els centres tenen capacitat per aïllar les persones residents en els casos indicats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, evitant així que derivi en un brot que afecti a més població de el centre. Aquesta xifra serà de l’10% en aquells centres amb baixa cobertura de vacunació.

Com fins ara, es mantenen els grups bombolla per permetre un millor control i millorar el rastreig i identificació de contagis en cas de brot.

Visites a persones residents

La nova resolució elimina la necessitat de mantenir la distància de seguretat durant les visites, sent només necessari l’ús de mascaretes i mesures higièniques generals, quan el centre es trobi en un municipi en situació de nova normalitat o nivell d’alerta 1, la persona resident i visitants tinguin la pauta de vacunació completa, i la trobada es produeixi en un espai obert on estigui garantida la ventilació o en tancats no compartits.

Continua sense haver límit de familiars que acudeixin de visita al centre quan el municipi estigui en situació de nova normalitat, nivell 1 i 2, tot i que es manté l’obligació de sol·licitar cita prèvia i que les trobades es mantinguin preferiblement en espais oberts i seguint les mesures d’higiene i protecció.

Els centres en nivell d’alerta 3 que comptin amb una vacunació alta o completa, podran mantenir les visites de manera esglaonada al llarg del dia d’una persona familiar, tutora o pròxima o de fins a 3 en el cas de persones convivents, que podran entrar juntes, sempre amb cita prèvia i durant un temps no superior a una hora. Els centres amb vacunació incompleta permetran la visita d’una única persona.

Sortides de persones usuàries

Pel que fa a les sortides de les persones usuàries, les residències de persones grans que estiguin lliures de COVID-19 i tinguin vacunació completa de les persones usuàries i treballadores permetran les sortides ordinàries de les i els residents amb la pauta de vacunació completa fins al nivell 3 d’alerta, mesura que es fa extensiva als centres amb alta cobertura de vacunació i en situació de nova normalitat, nivell 1 i 2.

El text normatiu, que s’ha treballat amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i amb el sector, estableix que en aquells municipis que estiguin en situació de nova normalitat, nivell d’alerta 1 i 2, les persones que resideixin en centres de gent gran , independentment del seu grau d’immunització, podran sortir seguint el protocol que estableixi la direcció de la residència.

El reingrés després d’una sortida amb pernoctació es realitzarà d’acord amb els criteris establerts per Sanitat sobre realització de proves i aïllament, en funció de la situació vacunal de centre i de la persona resident, de la durada de la sortida i el nivell d’alerta de l’ municipi de destinació.

Pel que fa als nous ingressos, es continuen realitzant en el conjunt de la xarxa residencial de la Comunitat Valenciana sempre que el centre es trobi lliure de COVID-19.

En centres amb baixa cobertura de vacunació i en nivell d’alerta 3 únicament es permetran nous ingressos en centres lliures de COVID-19 (sense brot ni sospita de brot, o amb brot tancat) amb caràcter excepcional i d’urgència social. El caràcter excepcional i d’urgència social serà determinat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

situació vacunal

Les persones residents o usuàries no vacunades s’integraran individualment en grups bombolla de persones residents vacunades, no podent haver, amb caràcter general, en la mateixa unitat convivencial altres persones residents no vacunades.

Les persones treballadores hauran d’utilitzar en tot moment l’equip de protecció individual quan es trobin dins de l’perímetre de el centre, i en el cas d’aquelles que no estiguin vacunades seran assignades a grups bombolla de persones residents o usuàries amb pauta de vacunació completa, evitant entrar en contacte amb qui no estigui vacunat.

Recursos d’atenció diürna

En relació als centres d’atenció diürna, totes les persones usuàries podran acudir a centres de dia amb alta cobertura o de vacunació completa i que siguin independents de centres residencials. Si hi ha persones usuàries no vacunades, aquestes s’integraran individualment en grups bombolla de persones usuàries vacunades, no podent haver, a tots els efectes, en la mateixa unitat convivencial d’atenció altres persones usuàries no vacunades.

En centres amb baixa cobertura de vacunació o incompleta però que comptin amb una infraestructura que permeti guardar les distàncies de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries, totes les persones usuàries podran assistir a el centre. Si no és possible mantenir aquesta distància s’han d’establir torns rotatoris.

Per als centres de dia annexos a una residència que tinguin la vacunació completa s’estableix l’atenció tant a les persones residents com a les no residents. En els casos en què no es tingui la immunització completa, s’han d’establir espais diferenciats per atendre les persones que visquin a la residència i a les que no ho facin.

Pel que fa als centres d’atenció a persones grans (CEAM i CIM), podran realitzar les activitats i els serveis d’atenció individualitzada amb un 75% del seu aforament en el nivell d’alerta 1 i un 50% en el 2.

Pel que fa a les activitats, només es podran realitzar aquelles que requereixin d’una taula i sempre amb grups no superiors a 6 persones, excepte en el cas de nova normalitat. El material necessari si és possible haurà de portar-se de casa. Per al nivell d’alerta 3 només es podran realitzar les activitats o prestacions individualitzades quan la persona usuària ho tingui prescrit.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: