Igualtat duplica el nombre de places de la xarxa pública d’atenció primerenca des del 2015

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha duplicat, des del 2015, la xarxa pública de places d’atenció primerenca de la Comunitat Valenciana, que ha passat de 1.476 places el 2015 a les 3.296 actuals, fet que suposa un increment del 123,31 %, segons ha destacat la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

Amb motiu de la celebració del Dia nacional de l’Atenció Primerenca, la directora general ha reiterat el compromís de la Conselleria “amb la defensa dels drets de la infància en tots els àmbits i, en especial, amb els més vulnerables”.

En aquest sentit, ha incidit en la importància de donar resposta “com més aviat millor” a les necessitats transitòries o permanents que presenten els nens i nenes amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los, “amb una atenció primerenca integral, de qualitat, personalitzada i individual que en potenciï les capacitats”.

Des del 2015, la Conselleria ha anat incrementat el pressupost per al finançament de les places d’atenció primerenca i ampliar així l’oferta d’aquest tipus de recurs. L’objectiu, ha assenyalat Elena Albert, “és atendre la demanda existent i oferir l’atenció que requereixen les nenes i els nens menors de 6 anys des d’una perspectiva global en els àmbits sanitari, social i educatiu”.

Per això, ha assenyalat Albert, la Conselleria ha anat augmentant els recursos destinats a l’atenció primerenca, creant aquests anys 1.820 noves places i duplicant el nombre de centres, passant de 35 a 60, fet que va permetre l’any passat realitzar atencions especialitzades a 8.515 nenes i nens amb trastorns de neurodesenvolupament. El tractament proporcionat per aquests centres és ambulatori, cosa que significa que els nens i nenes reben sessions de tractament de 45 minuts, amb una freqüència planificada que pot ser setmana, quinzenal, mensual o trimestral.

Pel que fa al finançament, la directora general ha precisat que la Conselleria va destinar l’any passat 16.745.848 euros per al manteniment de les places, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquest tipus de centres. En ambdós casos, aquestes places s’integren a la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i han de complir amb les condicions tècniques a què se subjecta el concert o contracte i mantenir els nivells de qualitat en la prestació assistencial.

Els centres d’atenció primerenca compten amb un equip de professionals amb caràcter multidisciplinari perquè la intervenció pugui abastar els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada infant, del seu entorn i, especialment, de la família.

En aquest sentit, la directora general ha destacat que l’increment de 1.820 noves places des del 2015 ha suposat un augment considerable en el nombre de professionals contractats, “en total més de 280 professionals que s’han incorporat a la plantilla dels centres ja existents o dels nous centres creats”.

Finalment, Elena Albert ha garantit el “compromís” de la Conselleria amb les entitats que presten el servei d’atenció primerenca i continuar treballant, com s’ha fet fins ara, amb una actitud “dialogant, participativa i col·laborativa” en la posada en marxa noves iniciatives en aquest sector.

Decret d’atenció primerenca

Davant la necessitat d’actualitzar l’ordenació de les actuacions i els centres d’atenció primerenca, el projecte de decret d’atenció primerenca s’està elaborant de forma conjunta per les conselleries d’Educació, Sanitat i Igualtat.

Aquest document normatiu permetrà millorar la coordinació interadministrativa dels sistemes educatiu, sanitari i de serveis socials, i desenvolupar un sistema dinformació de caràcter únic per al seu ús per totes les persones professionals implicades.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: