Política

Igualtat destina 3,5 milions d’euros per a l’acolliment de persones desplaçades que fugen de la guerra d’Ucraïna

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que la Generalitat ha destinat 3’5 milions d’euros per a l’acolliment i l’atenció integral de persones desplaçades d’Ucraïna en albergs de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

Així ho ha explicat la vicepresidenta després de la reunió setmanal de la comissió Mixta d’Atenció i Acollida a Persones Refugiades i Desplaçades convocada per valorar la situació actual de la crisi humanitària a Ucraïna i fer un seguiment de les accions engegades per part de les diferents administracions que estan donant resposta a larribada a la Comunitat Valenciana de persones refugiades.

La vicepresidenta ha assenyalat que s’ha resolt finançar la contractació d’emergència del servei d’acollida de les persones que no disposen de recursos d’allotjament i que, de manera temporal, seran ateses als albergs de l’IVAJ habilitats per fer-ho. La gestió daquest servei dallotjament, manutenció i acompanyament es realitzarà per part de les ONG amb què sha contractat el servei.

Oltra ha destacat també que la Comunitat Valenciana ha escolaritzat en aquest moment el 40% de nens, nenes i adolescents que han arribat a Espanya, “cosa que suposa prop de 2.000 alumnes d’Ucraïna que ja s’han escolaritzat en aules de col·legis i instituts de la nostra comunitat”. En aquells llocs on cal, s’ha assenyalat, s’han habilitat més unitats educatives.

Així mateix, ara mateix ja s’han tramitat un total de 13.066 targetes SIP a persones procedents d’Ucraïna, a les quals també s’està facilitant l’accés a completar les pautes de vacunació COVID-19 d’acord amb la seva edat i condició clínica. Aquesta dada, ha indicat Oltra, dóna una idea de la “dimensió” de les persones que han arribat a la Comunitat Valenciana.

Oltra ha recordat que es tracta d´una primera acollida que és una competència “del Govern d´Espanya”, i on la Generalitat fa de suport i s´encarrega de les competències autonòmiques, com les relacionades amb “educació, sanitat o serveis socials”, a més d’informar, assessorar i acompanyar el procés de sol·licitud de l’estatus de persona refugiada, que també tramita l’Executiu central.

Infraestructures d’emergència

En total, la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha habilitat 10 infraestructures de caràcter social com a centres d’acollida temporal per atendre la situació d’emergència humanitària de persones desplaçades des d’Ucraïna.

Oltra ha explicat que les persones que arriben als albergs són derivades des dels municipis, mitjançant els serveis socials d’atenció primària, als quals des d’Igualtat ja s’ha enviat un protocol per coordinar l’assistència a les persones refugiades, així com una instrucció específica relativa a lactuació en infància i adolescència.

Així mateix, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també ha enviat una nota informativa als centres de salut amb indicacions relatives a l’expedició d’una targeta SIP provisional a les persones procedents d’Ucraïna, i en coordinació amb Igualtat s’està tramitant el document a les persones que es troben als albergs.

Per part seua, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport compta amb un protocol d’acollida d’alumnat nouvingut, especialment el desplaçat, als centres educatius de la Comunitat Valenciana, que és el que s’està posant en marxa ara mateix.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint