Identifiquen 237 gens que s’expressen de manera diferent segons el sexe en la malaltia de Parkinson

La Unitat de Bioinformàtica i Bioestadística (UBB) del Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF), que lidera Francisco García-García, ha identificat un conjunt de mecanismes moleculars que poden explicar les diferències per sexe a la Malaltia de Parkinson.

Aquest equip del CIPF ha demostrat que hi ha perfils diferents entre homes i dones amb Parkinson en inflamació, disfunció mitocondrial i estrès oxidatiu. Han trobat 237 gens que mostren una expressió significativament diferencial a la substància negra (zona del cervell amb més afectació en aquesta malaltia, i on es troben les neurones que transmeten i condueixen la dopamina).

L’investigador Francisco García-García ha indicat que “la identificació de nous biomarcadors d’aquesta malaltia, que tinguin en compte de manera específica el sexe, permetrà un avenç en el desenvolupament i l’aplicació d’una medicina personalitzada, per afavorir la precisió en els diagnòstics i pronòstics”, conclou l’investigador del CIPF.

En aquest treball exhaustiu, s’han revisat tots els estudis de la Malaltia de Parkinson amb informació relativa als dos sexes. S’han analitzat les dades de cadascun i s’han integrat mitjançant una estratègia computacional basada en tècniques de metaanàlisi.

“Els resultats principals apunten a diferències d’expressió en grups específics de gens”. “A més, el perfil funcional d’aquests gens revela un comportament diferencial relacionat amb el sexe a la Malaltia de Parkinson, respecte a les seves funcions biològiques, xarxes d’interacció proteïna-proteïna i activació de factors de transcripció”, ha conclòs García-García.

Els passos següents d’aquesta investigació, que forma part del projecte ‘DifNerOmics: Estudi de les diferències de sexe en malalties neurodegeneratives amb abordatges integratius de dades òmiques i imatge biomèdica’, estaran centrats en la generació d’un Atles que descrigui per grups cel·lulars, el motiu d’aquestes diferències de sexe a la Malaltia de Parkinson. Per fer-ho, s’utilitzaran estudis de cèl·lula única i transcriptòmica espacial, que proporcionaran una informació molt específica i de gran utilitat sobre aquesta malaltia.

El conjunt de resultats i metodologies desenvolupades afavoriran la realització destudis sobre diferències de sexe i possibilitaran millors i més específiques intervencions en el tractament de la Malaltia de Parkinson.

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha comunicat recentment que unes 120.000-150.000 persones pateixen Parkinson a Espanya i cada any es diagnostiquen uns 10.000 casos nous d’aquesta malaltia a Espanya. La longevitat de la població apunta a un important augment de la incidència els propers anys.

En aquesta investigació, el CIPF ha col·laborat amb l’IVO i la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica de FISABIO. Part de l’equipament emprat en aquest estudi ha estat finançat per la Generalitat i cofinançat amb Fons Feder Programa Operatiu Feder Comunitat Valenciana 2014-2020.

La Unitat de Bioinformàtica ha posat totes les dades obtingudes disponibles per a tota la comunitat científica bioinfo.cipf.

L’article es pot consultar a la web de la revista Biology of Sex Differences, de Springer Nature.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: