Històries de la ciutat esportiva José Manuel Llaneza del Villarreal CF

Ben sabut és pels aficionats del Villarreal CF i per tot el món del futbol el treball de José Manuel Llaneza (1948-2022) en la Cantera Grogueta. I és que el que va ser vicepresident i va estar lligat al Villarreal durant quasi 30 anys no destacava només a nivell esportiu, sinó també a nivell humà.

Després de la seua defunció, s’ha pogut comprovar la seua qualitat humana gràcies a tots els nombrosos missatges d’afecte vinguts de tot el món del futbol, dels quals destaquen els d’agraïment dels joves de la pedrera com Pau Torres, Baena, Yeremy, Morlanes, Fer Niño o Arana, entre molts altres.

Tal com explica un dels coordinadors del Futbol 8 groguet, Ernesto Almodóvar, “coneixia a tots els xavals, però no sols futbolísticament, també personalment, a nivell humà”. I és que Llaneza acostumava a informar-se quan no coneixia a un xic nou en el futbol base groguet si acudia a veure un partit. “Preguntava de quin club venia, d’on era, de què treballaven els seus pares… I si els pares estaven en la graderia anava a presentar-se i a xarrar amb ells”, afig Almodóvar.

Per part seua, el Director de Futbol Base del Villarreal CF, Pablo Cañada, confessa que “ens va ensenyar a tots a ser exigents amb nosaltres mateixos, a no posar excuses. Si en un partit hi havia vent o el camp estava mal, ho estava per a tots dos equips”. A més, Cañada subratlla que Llaneza sempre sabia del que parlava “perquè no necessitava que ningú li contara el que passava a la Ciutat Esportiva, ja que ho vivia en primera persona”.

Una de les millors anècdotes que recorda el Director de Futbol Base sobre la figura de José Manuel té com a protagonista a l’ara cadet del Submarí Manu Portela, natural de Galícia. En aquells dies Manu era aleví i va arribar a la residència de Miralcamp, on era el més xicotet entre els seus companys infantils, cadets i juvenils. Un bon dia, Llaneza li va preguntar: “tu eres el gallec, no?”. El xiquet va respondre que sí i José Manuel li va dir: “En dues setmanes juguem a Vigo. Et vens a veure el partit en l’avió de l’equip”.

Principal valedor del Villarreal Femení

Llaneza va ser una de les primeres persones de la cúpula de l’entitat que va creure en el creixement del Villarreal Femení. Així ho explica una de les coordinadores, Patri Traver: “Va ser de les persones que van iniciar la millora en l’estructura del Femení. Ens va donar totes les eines per a anar creixent i al final va desencadenar en l’ascens a Primera. Sempre li estarem agraïdes perquè és una persona que, quan es posava alguna cosa entre cella i cella, ho aconseguia. Va ser l’artífex d’aquest canvi, que ara és més fàcil secundar-lo, però el que va creure des de l’inici va ser ell”.

Traver també esmenta l’exigència en el suport del vicepresident: “Sempre et donava, però alhora t’exigia. Sempre que ens veia sabia com havíem quedat”. En aquest context, la coordinadora del Villarreal Femení recorda una curiosa anècdota amb Llaneza: “Quan vam ascendir, es va organitzar una celebració en La Ceràmica i es va muntar un xicotet tentempié sobre la gespa. Quan va arribar, ens va donar l’enhorabona per l’ascens, però també ens va pegar una xicoteta brega perquè la setmana anterior demanem jugar al Mini Estadi com a premi per l’ascens i, ja relaxades per haver aconseguit l’objectiu, vam perdre 1-4”. “Gràcies a aquest caràcter el club ha crescut el que ha crescut”.

Precursor del projecte Endavant

A més de ser un geni en el pla esportiu, Llaneza era conscient que l’estructura d’un club comporta alguna cosa més i sempre va tindre predisposició per a fer costat a la seua comunitat sota la responsabilitat social.

El Villarreal entregava ajudes a l’esport provincial, però no s’emmarcaven en cap projecte fins que va nàixer Endavant, amb Endavant Esports com primera pedra. Paloma Masó, actual responsable del projecte Endavant, assegura que “comptar amb la seua implicació va ser garantia d’èxit perquè s’involucrava en cada projecte”. “Vam recórrer la província estrenyent llaços amb els representants de cada localitat. Només amb saber que venia José Manuel Llaneza cada ajuntament estava encantat d’obrir-nos les seues portes i escoltar el nostre projecte”, recorda Masó.

El vicepresident sabia que transmetre els valors del club era essencial per a la formació dels jugadors del futbol base i no va dubtar a donar suport a una altra branca del projecte: “Quan el Departament de Metodologia i Psicologia ens va presentar el projecte Endavant Igualtat no va tindre cap dubte a secundar-lo i voler-lo posar en marxa com més prompte millor perquè per a ell la forma idònia de formar no sols jugadors, sinó persones en la nostra pedrera i va voler conéixer en primera persona com els equips es relacionaven amb cada centre”, assenyala l’empleada de l’entitat.

I és que el bo de José Manuel sempre va estar al peu del canó, presenciant cada detall en primera persona: “Podríem dir que va ser el precursor del projecte Endavant i que el Villarreal i la seua Fundació continuen fent aquestes labors hui dia gràcies a que el propi vicepresident del club va creure en aquest projecte i va fer seguiment del mateix des del principi fins al final de cada temporada”, relata Masó.

El teu llegat és etern, José Manuel!

Informació i Foto: Villarreal CF

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: