Cultura

Fundació Caja Castelló col·labora amb La Memòria Artística Chema Alvargonzalez a l’exposició

La Memòria Artística Chema Alvargonzalez amb la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló mostra les obres de l’artista Chema Alvargonzalez que es van presentar durant la primavera del 2022 a la Sala Sant Miquel de Castelló. D’aquesta manera, l’exposició viatja a Berlín per exhibir-se al Project Space de GlogauAIR.

Per Chema Alvargonzalez, el viatge és un constant procés de desconnexió-reconnexió. Pel camí, l’artista es veu a si mateix com un subjecte nòmada i itinerant. Durant aquest trànsit l’artista deconstrueix fronteres, descobreix imatges que omplen els seus records i es produeix un nomadisme de les idees, que van mudant.

És durant aquesta experiència de “girar pel món” quan Alvargonzalez estableix punts de connexió amb allò que l’envolta. Punts que entén com a llum fixa, com a font d’energia, i com a moments de connexió vital entre allò físic i allò mental, esquerdes que es van obrint durant el viatge. És al mateix paisatge on l’artista traça una constel·lació d’idees. Per a Alvargonzalez, viatjar és constel·lar, dibuixar connexions entre els punts de llum. Per acabar, és en l’aterratge d’aquesta experiència on l’artista espanyol comprèn que les petjades del viatge són el residu del recorregut: l’absència.

El 2003, l’artista va demanar al seu entorn que inventés noves definicions per a conceptes relacionats amb la navegació. Va néixer així el diccionari de navegació per al projecte expositiu Quadern de Bitácora, al Tinglado (magatzem) número 2 del Port de Tarragona. És aquí on prenem el nostre punt de partida. Alvargonzalez va crear una cartografia de viatge amb aquestes noves definicions fetes des del personal-interior-íntim, i va compondre relacions amb el seu arxiu fotogràfic. D’aquesta manera, l’obra i el llegat de l’artista s’entén com una gran constel·lació, tant en la forma com en el plantejament. Així, es pot llegir l’obra d’Alvargonzalez com un conjunt de punts de llum connectats entre si i en reconnexió constant.

Chema Alvargonzalez va ser artista que va viure i treballar entre dues ciutats, Barcelona i Berlín. Va realitzar estudis multimèdia a l’Escola Massana de Barcelona entre el 1985 i el 1988 i el 1993 es va graduar en Belles Arts a la reconeguda Hochschule der Künste de Berlín sota la direcció de Rebecca Horn. De caràcter conceptual marcat, la seva obra abasta diverses disciplines destacant la fotografia, les instal·lacions i l’escultura. Els espais urbans i el paper de l’home a la societat actual van constituir les preocupacions fonamentals de Chema com a artista. Partint de l’experimentació amb la llum (natural o artificial) Chema va realitzar intervencions tant a interiors com a exteriors. Destaquen de la seva carrera artística les seves instal·lacions en edificis amb neons, so i paraules corpòries. Chema va realitzar instal·lacions a les façanes d’edificis tan emblemàtics com l’ambaixada espanyola a Berlín (1992), l’aeroport de Munic (2000) i l’ambaixada suïssa a Berlín, situada a pocs metres del parlament alemany (2001). També destaquen les caixes de llum amb imatges preses i modificades per ell i les maletes. El treball de Chema va ser exposat regularment a les galeries Carles Taché (Barcelona), Oliva Arauna (Madrid), Artinprogress (Berlín), entre d’altres i després de la mort la Memòria Artística de Chema Alvargonzález s’ocupa de gestionar, difondre i conservar el seu llegat artístic .

Com a part del seu llegat, el 2006, Alvargonzalez va fundar GlogauAIR a Berlín: una residència artística dedicada a l’intercanvi d’idees ia la creació. A través de les Beques Habitat Artístic nombrosos artistes de Castelló han pogut desenvolupar un projecte artístic a aquesta residència berlinesa. Des de Castelló s‟ha establert aquest punt de connexió clau entre el panorama artístic nacional i internacional. És per això que en aquesta mostra retrospectiva també es mostra una selecció curada d’obres de joves artistes de Castelló que van ser becats per residir a GlogauAIR.

Des de fa onze anys, artistes de Castelló són becats per la Regidoria de Cultura de la capital de la Plana a través de les beques Hàbitat Artístic, per fer estades d’estudi i treball a GlogauAIR.

Informació i Foto: Fundació Caixa Castelló

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint