Francesc Colomer reitera el compromís de la Comunitat Valenciana per avançar cap a un model turístic responsable i sostenible

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat aquest dimarts a Benidorm la importància d’avançar cap a un model turístic responsable i sostenible que “l’obligada coexistència del turisme amb el canvi climàtic exigeix a tots els agents turístics a oferir respostes clares, des de planificació i gestió de les destinacions”.

Per a Colomer, “no hi ha un pla B per al planeta, ni per a un model turístic de futur, fora d’aquestes coordenades” i “l’actual demanda turística escull destinació en clau de sostenibilitat”.

En aquest sentit, ha destacat l’incipient creixement de la revolució verda al turisme, que comporta alhora una revolució digital; “des del telèfon intel·ligent es mesuraran, contrastaran i triaran les destinacions que hagin complert aquests deures”.

Colomer ha realitzat aquestes declaracions durant la seva participació al taller sobre ‘Descarbonització de la destinació turística i possibilitats de la seva adaptació al canvi climàtic’, que ha tingut lloc aquest dimarts a Invat·tur (Benidorm).

Es tracta d’un taller organitzat per l’Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut de la Fundació 1 de Maig i la Fundació Europea del Clima, que també se celebrarà a altres destinacions turístiques peninsulars significatives. L’objectiu és arreplegar impressions i propostes de diferents actors relacionats amb la indústria del turisme sobre la transformació ecològica del sector.

En el cas de la Comunitat Valenciana i Andalusia, versa sobre el turisme de sol i platja; per la seva banda, Catalunya tracta del turisme urbà i Castella i Lleó aprofundeix el turisme rural.

En concret, aquesta jornada ha posat el focus en uns aspectes que entenem sensibles, complexos i de calat profund a mitjà i llarg termini com són la descarbonització i l’adaptació al canvi climàtic en un marc de sostenibilitat. En aquesta sessió, a més de Francesc Colomer hi han participat representants de la Universitat d’Alacant, i del sector turístic empresarial, com Hosbec.

Full de ruta de Turisme en clau de sostenibilitat

Francesc Colomer ha recordat el treball de Turisme Comunitat Valenciana per impulsar la competitivitat turística des del seu desenvolupament en clau de sostenibilitat i que “aquest no és un tema nou per a la política turística valenciana”.

En aquesta línia, ha recordat el Llibre Blanc de Turisme, amb la col·laboració del professor Olcina, així com la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, un Manual per a l’Adaptació de les Destinacions Turístiques al Canvi Climàtic, un manual sobre 100 recomanacions per a la consecució dels ODS a les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, un altre manual per complir els 17 ODS en clau d’empresa turística i un Pla Estratègic 2020-2025 que vetlla per la sostenibilitat per enfortir l’economia turística.

“Hem armat un model teòric, un full de ruta en aquesta direcció, al qual hem d’afegir els fons Next Generation, que afegeixen recursos per implementar aquestes polítiques”, ha ressaltat Colomer.

De la mateixa manera, el titular de Turisme ha subratllat la voluntat del sector turístic de la Comunitat per assolir aquest repte, “no és un sector depredador ni especulatiu”, fent referència a tot el sector que conforma el nucli de l’ecosistema turístic, a què ha agraït “el seu compromís i esforç per estar francament molt mentalitzat per comprendre el món en clau de sostenibilitat”, ha declarat.

Valoració Benidorm Fest

Colomer també s’ha pronunciat sobre l’impacte turístic del Benidorm Fest. “El sector ha manifestat bones sensacions en grau d’ocupació, en rendibilitat, en capacitat de despesa i en repescar el target de públic”.

a parer seu, el festival atrau una “onada dels eurofans, a joventut amb valors com la inclusió i la diversitat que només pot passar en aquest fantàstic laboratori social, que és Benidorm”.

Previsions turístiques any 2023

Pel que fa a les previsions turístiques per a aquest any, Colomer ha assenyalat que “les previsions són francament positives i apunten a un any 2023 de recuperació”. Així, ha assenyalat que “l’any 2022 va ser un any de recuperació de mercats nacionals i internacionals, encara que no pas dels de llarg radi, com Amèrica o Àsia”. “Esperem que el 2023 sigui un any completament dinàmic i positiu”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: