Bravo defensa la informació com a dret i suport al servei públic davant de les emergències

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat el paper de la informació, “com a dret i suport al servei públic” durant les emergències.

Bravo ha inaugurat la II Jornada Comunicar Emergències, que se celebra a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, juntament amb la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre.

La jornada la tancarà el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i que està adreçada a estudiants i professionals de la informació i les emergències organitzada per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la Universitat de València i la SGISE .

Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat que les administracions han d’afavorir “un canal de comunicació àgil i veraç amb la societat que funcioni com un escut de protecció davant dels evidents perills de les grans catàstrofes”.

En aquesta línia, ha explicat que “en l´àmbit de les emergències la informació a la població és un element essencial, tant per promoure comportaments d´autoprotecció a la ciutadania com per a la implantació dels plans d´emergència”.

La titular d’Interior ha reivindicat la importància de la informació en la gestió de les emergències perquè “és un dret fonamental, pot salvar vides, és una eina indispensable en la gestió de situacions crítiques, la difusió és un servei públic i el nostre altaveu davant la societat durant les emergències i la seva divulgació correcta contribueix a tenir als mitjans un poderós aliat per informar amb transparència i veracitat sobre l’evolució de l’emergència”.

A parer seu, la correcta divulgació de la informació” és la millor fórmula per, aportar contingut de valor, informar amb transparència i veracitat sobre l’evolució de l’emergència i garantir la pedagogia i l’autoprotecció”.

Per això, ha apel·lat als mitjans de comunicació, el paper dels quals “resulta crucial en el transcurs d’una crisi, tal com s’ha demostrat en episodis tan recents com la COVID-19, la DANA o els grans incendis que ens han assotat aquest estiu”.

La consellera ha incidit en la necessitat de potenciar la informació des dels canals oficials per combatre els crits. “Hem de mantenir una interlocució directa amb els mitjans de comunicació per assegurar que la informació correcta arriba als qui ho necessiten i evitar així la propagació d’informacions que poden confondre societat”.

Bravo ha presentat la primera ‘Guia per Comunicar Emergències’, un document elaborat pel servei d’Informació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències per facilitar la tasca informativa dels mitjans de comunicació. “La guia és una eina nova per als mitjans, professionals de l’emergència i per a tota la societat. Un manual elaborat amb voluntat pedagògica i en defensa de l‟ús responsable de les xarxes socials per a la comunicació professional i de servei públic”, ha afegit.

Noves emergències, noves necessitats comunicatives

Durant la trobada, responsables de gabinets 112 i altres agències de diversos punts d’Espanya relaten la seva gestió en grans crisis com la del volcà de la Palma o els greus atemptats de les rambles de Barcelona. Responsables de comunicació de la UME i de l’Infoca d’Andalusia són els encarregats de traslladar el tractament informatiu dels grans incendis que han assolat diferents punts d’Espanya.

La ciència també és present a la jornada, gràcies al treball d’especialistes com el professor d’enginyeria forestal Víctor Resco de Dios, així com la gran importància de la informació preventiva davant d’una catàstrofe, de la mà de l’experta i l’expert en alertes primerenques a la població de la Universitat d’Alacant Guadalupe Rodríguez i Antonio Aledo

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: