Fins on pot arribar l’ús de la IA?

La utilització de la intel·ligència artificial (IA) per part de les empreses planteja qüestions ètiques que requereixen una reflexió acurada. Recentment, l’anunci del músic Paul McCartney de llançar una cançó inèdita dels Beatles amb la veu de John Lennon, el compositor mort el 1980, utilitzant IA per aïllar la veu i afegir noves pistes instrumentals, va suscitar el debat sobre els límits ètics d’aquesta tecnologia.

Al Brasil, el fabricant d’automòbils Volkswagen es va veure embolicat en un cas d’ètica interposat pel CONAR – Consell Nacional d’Autoregulació Publicitària del país – per crear una campanya publicitària en què apareixia una de les cantants brasileres més grans, Elis Regina, morta fa més de 40 anys. Totes dues situacions van plantejar qüestions sobre la utilització de la imatge i el llegat d’artistes morts, la titularitat dels drets d’imatge i el respecte a la memòria d’aquestes persones.

Encara que fascinant des del punt de vista tècnic, utilitzar la veu d’un artista mort sense el seu consentiment directe crea dubtes sobre la preservació de la integritat artística i l’autenticitat de l’obra. Aquesta situació posa de manifest la necessitat de considerar els límits ètics de la utilització, no únicament per qüestions mediàtiques, sinó per establir fins a quin punt una empresa pot fer servir la tecnologia sense comprometre les seves operacions”, afirma Flavio Liberal, CEO de WorldEd School, xarxa educativa nord-americana global i futurista.

El juny d’aquest any Espanya es va posar al capdavant de la recerca d’una regulació global sobre IA, amb l’objectiu de garantir l’ètica i els drets dels ciutadans, l’agenda va ser presidida a la reunió del Consell Europeu. La regulació era crucial per guiar l’ús responsable de la IA i prevenir possibles abusos, protegint els drets i la privadesa de les persones.

Segons l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI), Espanya ha avançat en la integració de la IA i el big data en el teixit productiu. En aquest sentit, es va registrar un augment significatiu de 4 punts percentuals, amb un 11,8% de les empreses amb més de deu persones optant per utilitzar la IA el 2023. Aquest creixement demostra el potencial i la rellevància de la IA a l’entorn empresarial, però també requereix un enfocament ètic que garanteixi la transparència, l’equitat i el respecte dels drets humans, que preveu amb la normativa debatuda a la reunió.

Sobre la WorldEd School

La WorldEd School és una xarxa educativa americana futurista amb biaix internacional, creada el 2017, a Florida. La xarxa global està a 4 continents: Amèrica, Europa, Àsia i Àfrica. I ofereix el Duo Diploma, o sigui – la formació de l’estudiant en el pla d’estudis del seu país d’origen i com pot ser d’americà usat a les universitats americanes i de tot el planeta. El propòsit de la WorldEd School és connectar persones de tot el món perquè, amb l’experiència de cadascú i el seu bagatge cultural i del seu país, tothom pugui aprendre i desenvolupar habilitats per al mercat laboral i per a la vida. Més informació aquí!

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: