Experts internacionals analitzen a la Universitat d’Alacant el cooperativisme en el medi rural

La Universitat d’Alacant celebra els dies 4,5 i 6 de novembre el XIV Curs Internacional de Cooperativisme, Desenvolupament Rural i Medi Ambient, a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, amb l’objectiu d’analitzar i investigar el paper del cooperativisme com a motor de desenvolupament en el medi rural. Durant tres dies la sala de graus Edifici Germà Bernàcer recollirà intervencions de professors, alumnes i investigadors d’Espanya, Equador, Brasil, França i Portugal.

El curs està organitzat des del Grup de Cooperativisme, Desenvolupament Rural i Emprendiments Solidaris en la Unió Europea i Llatinoamèrica (COODRESUEL) de la UA amb la participació de les universitats brasileres de Maringá (UEM) i el Campus de Castanhal de Pará (IFPA). Les universitats UTE i Central de l’Equador i Le Mans Université, de França.

La conferència inaugural serà càrrec de Joan Sanchis Palacios. Professor de la Universitat de València en la qual abordarà el “Present i futur de la banca cooperativa” a partir de les 10.30 hores del dilluns 4 de novembre.

La jornada de dilluns estarà dedicada al “Desenvolupament social, cooperatives i agroecologia” i comptarà amb tres conferències. La primera a càrrec d’Oscar Roberto Espinoza Lastra. Professor de la Universitat UTE (seu Santodomingo dels Tsáchilas), qui dissertarà a propòsit del “Control de costos i els seus efectes en petites explotacions agrícoles dels cantons de Sant Domingo, La Concòrdia i Quinindé a l’Equador”. El professor Adebaro Alves dos Reis, de l’Institut Federal d’Educação, Ciência i Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal-Brasil) centrarà la seva intervenció en el “Panorama del cooperativisme en la Amazônia Paraense” i la professora Roberta de Fàtima Rodrigues Coelho. Coordinadora del Programa de Màster en “Desenvolvimento Rural i Gestió dónes Empreses Agroalimentares” de l’Institut Federal d’Educação, Ciência i Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal-Brasil) oferirà una conferència sobre “Sistemes Agroecològics al territori del Baixo Tocantins – PA”

La segona jornada del curs abordarà la “Agroecologia i el sistema agroalimentari” a través de quatre conferències que començaran a les 9 del matí amb la professora Maria Regina Sarkis Peixoto Joele. Coordinadora del Màster en “Desenvolvimento Rural i Gestió dónes Empreses Agroalimentares” de l’Institut Federal d’Educação, Ciência i Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal-Brasil), qui parlarà sobre “Desenvolupament sostenible de la Cadena de Biodiversitat en Comunitats Rurals de l’Estat do Pará “. El professor de la Universitat de Estadual de Maringá-UEM (Paraná-Brasil), Ednaldo Michellon, tractarà la “La contribució del Programa Paraná” Mais Orgànic “per l’augment de la producció certificada”.

A mig matí el professor Jaume Ricardo Jiménez Calderón, de la Universitat Central de l’Equador dissertarà sobre “Les EPS a l’Equador: reptes i transformacions” i ja a la tarda, François Laurent. Professor Doctor. Laboratoire Espaces et Société de la Université de Le Mans (França) oferirà la conferència, “La participació de les cooperatives agrícoles en la protecció del medi ambient de França”. Una jornada que tancarà la conferència “Cooperativisme i el món rural al Brasil” a càrrec de Pedro Henrique Teixeira Crusiol. Assessor de Cooperativisme a la Integrada Cooperativa Agroindustrial (Londrina-Paraná-Brasil).

L’última jornada del curs es centrarà en la “Educació, agroecologia i polítiques públiques” i tindrà com a primera protagonista a la professora Louise Ferreira Roser de l’Institut Federal d’Educação, Ciência i Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal-Brasil), qui oferirà la conferència “Entrellaçant Sabers en l’ensenyament de les Ciències Naturals a partir d’agro-ecosistemes” Marajoaras “de Pará”. Jesús Esteve. Responsable Territorial de la Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat a Alacant (FEVECTA), parlarà a continuació sobre “La transcendència social i econòmica de les cooperatives”, li seguirà Amparo Melian Navarro. Professora Doctora de la Universitat Miguel Hernández qui dissertarà a propòsit de “L’experiència cooperativa com a dinamitzadora del medi rural” i tancarà les conferències el professor de la Universidade Federal do Pará-UFPA (Pará-Brasil) i de la Universidade de Amazônia-UNAMA ( pará-Brasil), Mario Vasconcellos, amb la seva intervenció sobre “Aprenentatge territorial: experiències participatives i d’acció pública a la Amazônia brasilera”.

El curs es tancarà a les 13.30 hores del dimecres 6 de novembre amb la conclusions d’aquest.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: