Especialistes destaquen la importància de la fisioteràpia escolar per als alumnes amb diversitat funcional

Informació i Foto: http://www.uji.es

El fisioterapeuta en l’educació és una figura necessària per a l’alumnat amb diversitat funcional i fonamental per a la seva inclusió en la societat. Així ho han plantejat en les conclusions dels més de 150 professionals reunits durant el cap de setmana a Castelló, a la II Jornada Internacional organitzada pel Col·legi de Fisioterapeutes que en aquesta ocasió s’ha realitzat en col·laboració amb la Universitat Jaume I.

Sota el títol «Fisioteràpia Escolar i Diversitat Funcional: de l’escola a la vida adulta» s’ha abordat la realitat actual de la fisioteràpia en els centres educatius així com dels últims avenços i eines per al tractament i inclusió de l’alumnat amb discapacitat funcional. Cal destacar que a la Comunitat Valenciana hi ha 47 centres d’educació especial (EE) i 388 centres ordinaris amb unitats específiques d’EE, en què, en tots ells, el fisioterapeuta té un paper clau.

«El fisioterapeuta desenvolupa un treball d’intervenció directa sobre la patologia del nen per prevenir i corregir els problemes estructurals i funcionals, estimulant al màxim les seves capacitats. I també realitza una intervenció indirecta dins del col·legi per facilitar la presència de l’alumnat en totes les activitats a través de l’eliminació de barreres i l’adaptació de l’entorn educatiu, així com assessora els seus companys », va explicar la presidenta del comitè científic de la jornada , Beatriz Gómez.

Un altre dels axiomes destacats pels fisioterapeutes durant la jornada ha estat la necessitat d’assumir que «la inclusió no acaba a l’escola, va més enllà, han d’estar inclosos en la societat, en cada activitat del dia a dia».

Entre d’altres temes, s’ha abordat l’embenat neuromuscular en pediatria, les ajudes tècniques necessàries per millorar l’autonomia de l’infant amb discapacitat funcional i la importància de la fisioteràpia respiratòria. De fet, tal com es va assenyalar, «els problemes respiratoris són la primera causa de morbimortalitat en nens amb problemes neuromusculars i dany cerebral adquirit». També hi va haver espai per a les noves tecnologies i com aprofitar el seu ús en la fisioteràpia pediàtrica per fomentar el desenvolupament dels alumnes amb discapacitat funcional sempre tenint en compte que és «fonamental que aquests nens treballin jugant».

A més de fisioterapeutes, a la jornada, que ha tingut lloc al Paranimf de l’UJI, han participat altres professionals que treballen amb persones amb discapacitat funcional a l’escola com són mestres, psicòlegs o pedagogs.

L’acte d’inauguració va estar presidit per la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI, Rosa Mª Agost; el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, Enric Porcar; la directora territorial d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Carmen Fenollosa; i el degà del ICOFCV, Josep Benítez.

Enric Porcar va destacar que era «fantàstic que es faci a Castelló una jornada internacional d’aquestes característiques, més per parlar d’un aspecte tan important com és la fisioteràpia en l’àmbit escolar. A vegades tenim encasellats als fisioterapeutes a nivell esportiu i està bé que es comenci a parlar d’altres aspectes que hi ha dins el món de la fisioteràpia i que són molt importants ».

Per tancar l’esdeveniment, el degà del Col·legi de Fisioterapeutes i president de la Jornada, Josep Benítez, va donar les gràcies a tots els assistents i ponents subratllant que «aquestes trobades ens ajuden a aprendre ia compartir coneixements, a créixer com a professionals perquè puguem donar una atenció de qualitat als nostres pacients, a la societat ».

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: